Naslovna Civilno društvo NUNS i UNS: Do konačne sudske odluke OFPS da se uzdrži od prinudnih izvršenja

NUNS i UNS: Do konačne sudske odluke OFPS da se uzdrži od prinudnih izvršenja

3 minuta za čitanje
0
205
NUNS, UNS

Beograd, 8. avgust 2019. – Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zamolili su da Organizaciju proizvođača fonograma Srbije (OFPS) da se uzdrži od prinudnih izvršenja dok sudovi ne odluče o tome da li je vlasnica Kanala 9 Maja Pavlović, koja najavljuje novi štrajk glađu, u pravu ili nije.

OFPS ima legitimno pravo da naplati naknadu u skladu sa važećom tarifom, a Kanal 9 ima jednako pravo da pred sudom osporava tarifu. Vaše suprotstavljene stavove ne mogu da reše udruženja, već sud“, navodi se u zajedničkom pismu UNS i NUNS.

Saopštenje novinarskih udruženja upućeno je povodom poziva OFPS da se aktivno uključe u rešavanje problema u vezi sa neplaćanjem obaveza novosadske televizije K9.

Novinarska udruženja skreću pažnju OFPS na to da se njihova mogućnost da naplate svoja potraživanja sudskim putem pokazala efikasnijom od izgleda vlasnice Kanala 9 da svoja prava ostvari pred Vrhovnim, Ustavnim i Upravnim sudom.

Očekujemo da se Odbor Grupacije radiodifuzije Privredne komore Srbije, Udruženje elektronskih medija „Komnet“, Rab Srbija, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i drugih udruženja vlasnika elektronskih medija izjasne o tarifama koje su za Kanal 9 i većinu lokalnih elektronskih medija previsoke“, navedeno je u saopštenju.

Ukazuje se i na to da u slučaju Kanala 9, kao i drugih lokalnih elektronskih medija u Srbiji, na računima nema novca.

Prazni su, ne zato što vlasnica Kanala 9 novac nemilice troši, već zato što su prihodi simbolični, a nameti veliki“, poručuju UNS i NUNS.

Dodaje se da se vlasnica Kanala 9 i sudi upravo zato što smatra da tarife nisu u skladu sa ustavnim načelom da opterećenja moraju biti srazmerna mogućnostima onih koji plaćaju.

Podseća se i na to da su lokalne televizije nakon digitalizacije postale regionalne, iako to nisu tražile, što je višestruko uvećalo njihove izdatke.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Otvorene prijave za EU nagradu za istraživačko novinarstvo 2020

Beograd, 22. maj 2020. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je da …