Naslovna Civilno društvo NUNS izrazio solidarnost sa napadnutom reporterskom ekipom N1

NUNS izrazio solidarnost sa napadnutom reporterskom ekipom N1

3 minuta za čitanje
0
204
N1 redakcija

Beograd, 28. avgust 2019. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izrazilo je solidarnost sa reporterskom ekipom N1 koja je bila izložena brutalnom iživljavanju huligana u blizini stadiona “Rajko Mitić”, uoči fudbalske utakmice Crvena zvezda – Jang bojs.

U saopštenju NUNS najoštrije osuđuje incident u kojem je više mladih ljudi fizički nasrtalo na novinare, pretilo im, psovalo i vređalo.

Udruženje je upozorilo i da huškajući građane preko medija na političke oponente i sve koji drugačije misle i govore, ali i na susedne narode, vlast stvara ambijent u kojem je logično da huligani daju sebi za pravo da nasrću na novinare i druge medijske radnike, izriču im pretnje i najgore uvrede, upravo poučeni rečnikom državnih funkcionera.

Ukazavši da N1 poseduje snimak incidenata, NUNS je pozvao policiju i nadležno tužilaštvo da identifikuje nasilnike i protiv njih preduzmu zakonske mere, kao i upravu Zvezde da se javno ogradi i osudi huligansko ponašanje “navijača“.

Kako je naveo reporter N1, on je pokušao da sazna, pred utakmicu, kakav je stav navijača o postavljanju tenka pred Marakanu, ali mu to nije dozvolilo nekoliko momaka.

Snimio je jednog sagovornika preko puta stadiona, ali je odmah nakon toga čuo dobacivanje – “špijuni“, “lopovi“, “američki plaćenici“.

Ekipa N1 je odlučila da se pomeri na drugi kraj ulice, a na mestu gde se nalaze kafići u kojima se obično navijači okupljanju, kada je reporter N1 pokušao da uzme izjavu od narednog sagovornika, nekoliko mladića počelo je da dobacuje, viče i da tera ekipu.

Novinar i snimatelj su krenuli niz ulicu, kako bi se od njih udaljili, međutim, oni su ih pratili. “Našao sam

sagovornike, nisam video da mi prilaze s leđa, i kada sam postavio pitanje, tada je jedan od tih momaka uhvatio objektiv kamere, meni je pokušao da izvuče i polomi mikrofon, a kada nije uspeo, otrgao je sunđer s mikrofona i bacio ga na asfalt“, ispričao je reporter N1.

U blizini novinari nisu videli policiju.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

NUNS: Utvrditi ko uznemirava novinara N1 Dušana Mlađenovića

Beograd, 27. maj 2020. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je nadle…