Naslovna Civilno društvo NUNS nastavlja učešće u izradi Nacrta Medijske strategije

NUNS nastavlja učešće u izradi Nacrta Medijske strategije

3 minuta za čitanje
0
300
NUNS

Beograd, 01. oktobar 2019.  – Izvršni odbor Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) odlučio je da Udruženje nastavi učešće u Radnoj grupi za izradu Nacrta Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji i za novu članicu grupe imenovao Tamaru Filipović – Stevanović, saopštio je NUNS.

Kako se navodi, namera NUNS je da u sadejstvu sa partnerima iz Medijske koalicije dovrši započeti posao na izradi Medijske strategije, posebno zbog činjenice da su rad na Nacrtu svesrdno podržali Delegacija Evropske unije, Misija OEBS i druge međunarodne organizacije u Srbiji.

Odluka da NUNS nastavi da učestvuje u radnoj grup doneta je i zbog, piše u saopštenju, više puta iznetog izvinjenja predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić zbog pokušaja prekrajanja Nacrta i njenog obećanja da će Medijska strategija biti usvojena uz potpuno uvažavanje stavova relevantnih i reprezentativnih novinarskih i medijskih udruženja.

Izvršni odbor NUNS je konstatovao da u mandatu Ane Brnabić nije postignut napredak u pogledu medijskih sloboda, i u tome se slaže sa dosadašnjim članom Radne grupe u ime NUNS Vukašinom Obradovićem.

Odbor je uvažio preporuku predstavnika međunarodnih organizacija da još na mesec dana nastavi dijalog sa vlastima u izradi Medijske strategije, što su, sa istim obrazloženjem, učinila i partnerska udruženja iz Medijske koalicije.

Istovremeno, Izvršni odbor zahteva od Vlade da u najkraćem roku ispuni 13 zahteva Medijske koalicije, upućenih još u decembru 2018. godine.

Time bi vlast, osim trenutno iskazane spremnosti da uvaži stavove novinarskih i medijskih udruženja u procesu izrade Medijske strategije, pokazala i da ima nameru da konačno učini korak ka stvaranju boljih uslova za rad novinara i medija, odnosno sprečavanju ugrožavanja slobode i bezbednosti novinara, istakao je NUNS.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Matić: U Srbiji donirano više od 90 miliona evra za opšte dobro

Beograd, 30. 09. 2021. – Direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić ukazao je…