Naslovna Politika NUNS/NDNV: Politički motivisana presuda po tužbi minstra Stefanovića

NUNS/NDNV: Politički motivisana presuda po tužbi minstra Stefanovića

3 min read
0
252
Nebojša Stefanović

Beograd, 7. avgust 2018. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) smatraju da presuda Višeg suda u Beogradu protiv Peščanika, po tužbi ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, nije zasnovana na zakonu i pravu, već je u pitanju politički motivisana odluka.

U zajedničkom saopštenju NUNS i NDNV upozoravaju da takva odluka "ima za cilj da suzbije slobodu govora i kritičko mišljenje, kao i da ugrozi opstanak ovog medija".

Više je nego zabrinjavajuće to što se sud odlučio da kazni iznošenje mišljenja, odnosno političkog stava, kroz formu “povrede časti i ugleda”, čime se šalje preteća poruka javnosti, u kojoj je i inače pluralizam mišljenja dramatično ugrožen, ukazuju NUNS i NDNV.

U saopštenju NUNS i NDNV podsećaju na praksu Evropskog suda za ljudska prava, po kojoj bi osobe na javnim funkcijama trebalo da trpe viši nivo javne kritike, kao i da je sloboda izražavanja mnogo šira u odnosu na nosioce političkih funkcija.

Takođe, i Zakon o javnom informisanju i medijima jasno navodi da je "izabran, postavljen, odnosno imenovan nosilac javne i političke funkcije, dužan da trpi iznošenje kritičkih mišljenja, koja se odnose na rezultate njegovog rada, odnosno politiku koju sprovodi, a u vezi je sa obavljanjem njegove funkcije, bez obzira na to da li se oseća lično povređenim iznošenjem tih mišljenja", napominju NUNS i NDNV.

Ova novinarska udruženja se nadaju da će "skandalozna, prvostepena presuda biti preinačena u redovnom sudskom postupku, odnosno da Peščanik neće morati da poseže sa vanrednim pravnim lekovima ili u borbi za pravdu ide sve do Strazbura".

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Presburger: Nesumnjiv politički uticaji i politički pritisci na uređivačku politiku manjinskih medija

Subotica, 22. oktobar 2018. – Mediji u Srbiji nisu potpuno slobodni, a taj zaključak…