Naslovna Civilno društvo NUNS: Neophodno zaustaviti učestalo zastrašivanje novinara i redakcije TV N1

NUNS: Neophodno zaustaviti učestalo zastrašivanje novinara i redakcije TV N1

2 minuta za čitanje
0
139
TV N1

Beograd, 15. oktobar 2019 . – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je najnoviji incident usmeren protiv TV N1 i pozvalo nadležne policijske i tužilačke organe, a pre svih najviše nosioce vlasti, da preduzmu sve što je neophodno da bi se zaustavilo učestalo zastrašivanje novinara i redakcije te televizije.

U saopštenju se ocenjuje da najviši državni funkcioneri i članovi rukovodstva vladajuće Srpske napredne stranke, na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, krajnje malicioznim, potcenjivačkim, diskriminatornim i uvredljivim izjavama protiv TV N1 inspirišu i ohrabruju neprijateljsko ponašanje prema tom mediju.

Uprkos deklarativnim izjavama ključnih aktera najviših funkcionera o garantovanim novinarskim i medijskim slobodama u Srbiji, odavno je potpuno očigledno da su novinari i redakcije čija uređivačka politika nije po volji vlasti izloženi raznim oblicima zastrašivanja i ugrožavanja njihove profesionalne i fizičke sigurnosti“, ukazuje NUNS.

Sinoć su dvojica muškaraca u dvorište TV N1 ubacila oko 500 letaka na kojima je pisalo: „Republika Srbija doviđenja. Dobrodošli u Luksemburg“.

Prošle nedelje blizu ulaza u dvorište N1 bila je postavljena improvizovana rampa i tabla s natpisom: „Napuštate Republiku Srbiju, dobrodošli u Luksemburg“, a pre manje od mesec dana na ogradi gradilišta pored TV N1 takođe je osvanuo plakat sa porukom: „Republika Srbija – doviđenja, N1 – dobrodošli u Luksemburg“.

Sve navedeno ukazuje da je reč o organizovanoj akciji čiji je cilj zastrašivanje članova redakcije i pritisak na uređivačku politiku TV N1, navodi NUNS.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

NUNS: Utvrditi ko uznemirava novinara N1 Dušana Mlađenovića

Beograd, 27. maj 2020. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je nadle…