Naslovna Civilno društvo NUNS: Neprimerene izjave najviših zvaničnika ugrožavaju bezbednost novinara

NUNS: Neprimerene izjave najviših zvaničnika ugrožavaju bezbednost novinara

4 minuta za čitanje
0
293
NUNS

Beograd, 15. jun 2020. – Umesto da javnost sazna zašto se sin predsednika države nalazi u društvu ljudi gonjenih zbog teških krivičnih dela, javni funkcioneri i mediji pod njihovom kontrolom krenuli su u odmazdu i pokrenuli novu kampanju progona nezavisnih novinara, optužujući ih da ugrožavaju njegovu bezbednost.

To je saopštilo Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

NUNS navodi da su poslednje neprimerene izjave najviših državnih funkcionera pokrenule lavinu napada i pritisaka na novinare i redakcije i ozbiljno ugrozile njihovu bezbednost.

Na udaru je redakcija KRIK-a, pre svega hrabra koleginica Bojana Pavlović, kao i list Danas, Televizija N1 i drugi mediji koji profesionalno i skladu sa Kodeksom novinara rade u interesu javnosti“, navodi NUNS u saopštenju.

NUNS navodi da je “poslednjih dana izniklo nekoliko profila na društvenim mrežama koji služe za bezobzirne udare na novinare i medije koji informišu u javnom interesu“.

Poruke koje se sa ovih profila upućuju podržavaju već iznete stavove javnih zvaničnika i šire se po internetu po već uhodanoj praksi, te razrađuju u provladinim tabloidima. Na ovaj način se već ugroženi novinari izlažu još većim pritiscima i opasnostima samo zbog toga što rade svoj posao“, navodi NUNS.

NUNS je ocenio da ovakve akcije sadrže različite elemente organizovanih napada i pritisaka, zbog čega je uputio zahtev Tužilaštvu, policiji i Zaštitniku građana.

U zahtevu se traži “da u skladu sa svojim nadležnostima istraže ovu organizovanu kampanju i pronađu nalogodavce i izvršioce sistematskog vređanja, ponižavanja i targetiranja novinara“.

NUNS je podsetio zvaničnike i da treba da poštuju smernicu Preporuke Komiteta ministara zemljama članicama o zaštiti novinarstva i bezbednosti novinara i ostalih medijskih aktera Saveta Evrope, čiji je Srbija članica, koja državne službenike i javne ličnosti upozorava da ne treba da podrivaju ili napadaju integritet novinara i ostalih medijskih aktera.

Prema istoj smernici “državni službenici i javne ličnosti bi trebalo da javno i nedvosmisleno osude sve slučajeve pretnji i nasilja nad novinarima i ostalim medijskim akterima, bez obzira na izvor tih pretnji i akte nasilja“, navodi se u saopštenju NUNS-a.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Matić: U Srbiji donirano više od 90 miliona evra za opšte dobro

Beograd, 30. 09. 2021. – Direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić ukazao je…