Naslovna Civilno društvo NUNS: Odbornici SO Aleksandrovac da pokrenu pitanje odgovornosti za napad i diskriminaciju novinara

NUNS: Odbornici SO Aleksandrovac da pokrenu pitanje odgovornosti za napad i diskriminaciju novinara

3 minuta za čitanje
0
127
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

Beograd, 28. jun 2019. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je da je zaprepašćeno diskriminacijom novinara koju već dugo sprovodi lokalna vlast opštine Aleksandrovac.

To je kulminiralo fizičkim napadom opštinskog radnika obezbeđenja na novinara lokalnog lista Rasina pres Gvozdena Zdravića.

NUNS osuđuje napad za koji smatra odgovornim čelne funkcionere Aleksandrovca, pre svih predsednika opštine Mirka Mihajlovića i predsednika Skupštine opštine Toma Savkovića.

Nezakonita je i neprihvatljiva zabrana novinaru Zdraviću da prisustvuje sednicama Skupštine opštine sa obrazloženjem da ‘neistinito piše o rukovodstvu Opštine’, i da je ‘nedostojan’“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je radnik opštinskog obezbeđenja fizički sprečio novinara Zdravića da uđe na sednicu lokalnog parlamenta, a zatim ga i napao, o čemu postoji video zapis koji je dostavljen NUNS.

NUNS je pozvao odbornike Skupštine opštine Aleksandrovac da pokrenu pitanje odgovornosti za napad i diskriminaciju novinara, u skladu sa Ustavom i Zakonom o javnom informisanju i medijima koji strogo i nedvosmisleno zabranjuju ograničavanje slobode javnog informisanja.

NUNS ocenjuje i da je skandalozna izjava šefa odborničke grupe SNS u SO Aleksandrovac Dejana Markovića da je novinaru Gvozdenu Zdraviću zabranjeno da prati sednicu opštinskog parlamenta “jer piše neobjektivno“.

NUNS podseća da čelni funkcioneri Aleksandrovca ne mogu da odlučuje o “nedostojnosti” novinara da izveštava o radu opštinskog parlamenta.

Za utvrđivanje kršenja zakonskih i etičkih pravila novinarstva zaduženi su sud, REM i Savet za štampu a ne vlast“, zaključeno je u saopštenju.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Leđenac: Nesagledive i ogromne su posledice širenja lažnih informacija u Srbiji

Novi Sad, 13. septembar 2019. – Potpredsednica Nezavisnog društva novinara Vojvodine…