Naslovna Civilno društvo NUNS osudio diskriminaciju televizije N1

NUNS osudio diskriminaciju televizije N1

2 minuta za čitanje
0
104
NUNS

Beograd, 04. januar 2021. – Nezavisno udruženja novinara Srbije (NUNS) najoštrije je osudilo postupak Bačke eparhije Srpske pravoslavne crkve, koja nije dozvolila ekipi televizije N1 da izveštava sa obeležavanja 79. godišnjice Racije u Bačkoj, u Crkvi Svetog Bogojavljenja Gospodnjeg u Srbobranu.

U Srbobranu je obeležena 79. godišnjica Racije u Bačkoj, kada su mađarski fašisti ubili oko 4.500  Srba, Jevreja i Roma, a parastosu su prisustvovali predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor i predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović, ali ekipi televiziei N1 nije bilo dozvoljeno da uđe u portu.

NUNS, takođe, osuđuje i postupak Pastora i Mirovića koji su, iako im je bilo ukazano da ekipi N1 nije omogućen pristup, to ignorisali i smatra da niko u Srbiji, pa ni SPC kao deo društva, nema pravo da na ovaj način vrši diskriminaciju pojedinih medija i sprečava slobodu informisanja.

Od vrha Srpske pravoslavne crkve NUNS zahteva da hitno obrazloži ovaj postupak i da osudi diskriminaciju kojoj su izloženi novinari N1 i ukazuje da je takvim ponašanjem prekršen Zakon o javnom informisanju i medijima koji zabranjuje neposrednu i posrednu diskriminaciju urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Otvorena vrata pravosuđa: Moja prava u slučaju legitimisanja, pretresa i lišenja slobode

Beograd, 03. decembar 2021. – Brošura „Moja prava u slučaju legitimisanja, pretresa …