Naslovna Politika NUNS osuđuje diskriminaciju medija u Valjevu

NUNS osuđuje diskriminaciju medija u Valjevu

3 min read
0
133
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

Beograd, 1. jun 2019. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je “diskriminaciju medija” koju, kako se navodi, u Valjevu kontinuirano sprovodi lokalna vlast kršeći time domaće i međunarodne norme o slobodi javnog informisanja.

Povodom diskriminacije medija u Valjevu reagovalo je i Udruženje novinara Srbije (UNS).

Naime, prilikom poslednjih poseta ministara (Branko Ružić i Slavica Đukić Dejanović)  Vlade Republike Srbije nisu pozvani dopisnici štampanih medija, Radija Slobodna Evropa, TV N1, televizije Marš, kao i novinari internet portala koji izveštavaju o aktuelnim dešavanjima u Valjevu.

NUNS je u saopštenju pozvao gradsku upravu da “prestane sa diskriminacijom i da svim novinarima i medijima omogući ravnopravan pristup događajima i informacijama od javnog značaja i interesa“.

NUNS je preneo i ocenu glavnog i odgovornog urednika portala Dijalog Net Aleksandra Milijaševića da je diskriminacija medija u Valjevu “već ustaljena“.

U Valjevu je već ustaljena praksa da predstavnici lokalne vlasti, najblaže rečeno, diskriminišu medije i organizacije civilnog društva. Pored toga što se novac iz gradskog budžeta dodeljuje ‘prijateljskim’ medijima i udruženjima, sve prisutnija je pojava da predstavnici gradske vlasti biraju ‘prijateljske’ medije kada je potrebno da upoznaju javnost o aktivnostima lokalne vlasti. To je bio slučaj i prilikom poslednje posete ministra Ružića“, naveo je Milijašević.

On je dodao da se “stiče utisak da je odnos lokalnih vlasti, i to ne samo u Valjevu, prema javnom interesu i zakonskim obavezama u skladu sa modelom ponašanja najviših državnih funkcionera“.

Transparentnost i odgovornost su, izgleda, teške strane reči koje svoje mesto ne nalaze u javnom i političkom životu u Srbiji. Nažalost, posledice trpimo svi – država, društvo, građani i građanke, javni interes. Zato i ne treba da čude ocene domaćih i međunarodnih organizacija o Srbiji kao zarobljenoj državi“, naveo je Milijašević.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Skat: U Srbiji previše medija koji služe da napadaju nekog

Beograd, 23. jun 2019. – Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat izjavio je da za vreme od …