Naslovna Civilno društvo NUNS: Pod hitno prekinuti protivzakonitu internu istragu novinarskih izvora u Kliničkom centru Vojvodine

NUNS: Pod hitno prekinuti protivzakonitu internu istragu novinarskih izvora u Kliničkom centru Vojvodine

3 minuta za čitanje
0
110
NUNS

Beograd, 14. maj 2020. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zatražilo je da se pod hitno prekine protivzakonita interna istraga novinarskih izvora koju sprovodi Klinički centar Vojvodine (KCV) po nalogu pokrajinskog sekretara za zdravstvo Zorana Gojkovića.

Klinički centar Vojvodine oformio je, naime, komisiju kojom rukovodi nekadašnji policijski službenik, a koja treba da se ustanovi ko je bio izvor informacija portalu Nova.rs i njegovoj novinarki Ani Lalić, navodi u saopštenju NUNS.

NUNS podseća da je zbog objavljenih informacija dobijenih od izvora iz KCV protiv novinarke Lalić država pokrenula, a kasnije obustavila krivični postupak, i da je ona zbog emitovanog priloga provela noć u pritvoru pod optužbom da je tekstom o lošem stanju u KCVširila paniku i izazivala nerede“.

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon, podseća NUNS, potvrdio je kasnije “da su navodi iz teksta Ane Lalić bili tačni, odnosno da je njen izvor govorio istinu“.

Zakon o javnom informisanju i medijima, izričito zabranjuje ugrožavanje slobodnog protoka informacija putem medija, a naročito vršenjem pritiska na urednike, novinare, ali i na ‘izvor informacija’“, navodi NUNS, ukazujući da je to “krovni medijski zakon“.

Istraga novinarskog izvora je u neskladu sa Zakonom o zaštiti uzbunjivača, koji navodi da se javnost može uzbuniti ‘bez prethodnog obaveštavanja poslodavca ili ovlašćenog organa u slučaju neposredne opasnosti po život’ ili ‘javno zdravlje, što je ovde slučaj“, naglašava NUNS.

Udruženje ističe kako “istraga novinarskog izvora ima za cilj i zastrašivanje budućih novinarskih izvora ili uzbunjivača“, naglašavajući da je to “potpuno neprihvatljivo i veoma opasno“.

Portal Nova.rs objavio je ranije da je u KCV oformljeno telo sa zadatkom da istraži ko je novinarki tog portala Ani Lalić dostavio podatke o stanju u toj zdravstvenoj ustanovi na početku epidemije korona virusa, koje je ona objavila, a potom je uihapšena zbog optužbi da je uznemirila javnost i narušila ugled KCV.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Otvorene prijave za EU nagradu za istraživačko novinarstvo 2020

Beograd, 22. maj 2020. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je da …