Naslovna Vesti Srbija NUNS: Šešelju oduzeti poslanički mandat zbog govora mržnje

NUNS: Šešelju oduzeti poslanički mandat zbog govora mržnje

4 minuta za čitanje
0
371
NUNS

Beograd, 07. februar 2020. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najavilo je da će od Skupštine Srbije ponovo zatražiti pokretanje postupka za oduzimanje poslaničkog mandata lideru radikala Vojislavu Šešelju zbog govora mržnje.

NUNS je u saopštenju osudio „zlonameran i nepristojan ispad“ lidera radikala prema nedavno preminulom osnivaču i uredniku Vremena Dragoljubu Žarkoviću.

Šešelj je „samo u prethodnih godinu dana pretio našim koleginicama i kolegama Veselinu Simonoviću i Snežani Čongradin, a sa Dejanom Anastasijevićem obračunavao se i posthumno“, podseća NUNS.

Vojislav Šešelj već 30 godina neprestano širi govor mržnje što je potvrđeno i presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Mete njegovih brutalnih verbalnih napada su posebno novinari, pripadnici manjina, politički protivnici i antiratni aktivisti koji su javno ukazivali na njegovu pogubnu politiku“, stoji u saopštenju.

Navodi se da je NUNS i ranije upozoravao Skupštinu Srbije i međunarodne institucije da Vojislav Šešeljzloupotrebljava svoj poslanički mandat pre svega da bi vređao i pretio neistomišljenicima“.

Tom prilikom zatražili smo da Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja razmotri i pokrene postupak utvrđivanja da li postoje razlozi za ukidanje poslaničkog mandata i imuniteta Vojislavu Šešelju i ako postoje da postupi u skladu sa zakonom“, piše u saopštenju.

Iz udruženja su ranije zatražili i da javni tužilac preduzme radnje iz svojih nadležnosti i podnese zahteve za odobrenje pokretanja krivičnog postupka protiv Vojislava Šešelja i svih drugih poslanika koji svojim obraćanjima u parlamentu „ugrožavaju sigurnost, živote i dobrobit novinara i drugih pojedinaca“.

Obnovićeno tu inicijativu i zatražiti podršku svih koji veruju u pristojnost, kulturno ponašanje, društveni mir i demokratsku budućnost Srbije“, naveli su iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Lider radikala je na Tviteru kritikovao odluku gradskih vlasti da Žarković bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana u Beogradu, navodeći da je osnivač Vremena bio „oberizdajnik“.

Na Novom gradskom groblju, u Aleji zaslužnih građana, već odavno zemlja štuca jer ne može da probavi velike srpske izdajnike koji su tamo sahranjeni. Pa sad još planiraju da tamo posade i oberizdajnika Dragoljuba Žarkovića, već 30 godina glavnog i odgovornog urednika prljavog Vremena“, naveo je Šešelj.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Konvent: 2020. je bila teška godina za proces evropskih integracija

Beograd, 14. 10.2021. – Nacionalni konvent o EU (NKEU), kao i prethodnih  godina, iz…