Naslovna Civilno društvo NUNS traži da se predsednik Srbije izvini novinarima i novinarkama sa severa Kosova

NUNS traži da se predsednik Srbije izvini novinarima i novinarkama sa severa Kosova

2 minuta za čitanje
0
151
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

Beograd, 27. april 2019. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića u kojoj je nezavisne novinare sa severa Kosova označio kao "medijsku agenturnu mrežu direktno plaćenu spolja, koja ruši jedinstvo srpskog naroda na Kosovui Metohiji" i zatražilo da im se izvini.

Ovom defamatorskom i ničim potkrepljenom izjavom, predsednik države se brutalno obrušio na naše koleginice i kolege iz malih redakcija sa severa Kosova i praktično ih označio kao legitimne mete za odstrel, ocenjuje se u saopštenju NUNS.

Kako se dodaje, ovo nije prvi put da naše koleginice i kolege sa severa Kosova trpe pritiske, u nekoliko navrata bili su na udaru direktnih fizičkih, verbalnih i hakerskih napada.

NUNS podseća da je ovakva retorika vrlo opasna pogotovo na Kosovu gde je situacija već godinama unazad na ivici konflikta.

Podsećamo da je vlast sličnom retorikom napadala i klevetala Olivera Ivanovića, nakon čega je usledilo njegovo svirepo ubistvo, navodi se u saopštenju.

NUNS traži da predsednik Srbije u najkraćem mogućem roku povuče ovu izjavu i uputi izvinjenje novinarkama i novinarima sa severa Kosova koji časno i profesionalno rade svoj posao.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

UNS se povlači iz komisija na konkursima Ministarstva kulture zbog privilegovanja nereprezentativnih udruženja

Beograd, 15. februar 2020. – Izvršni odbor Udruženja novinara Srbije (UNS) odlučio j…