Naslovna Civilno društvo NUNS: U 2019. medijima iz budžeta 14 miliona evra, dominantno za propagandu vlasti

NUNS: U 2019. medijima iz budžeta 14 miliona evra, dominantno za propagandu vlasti

7 minuta za čitanje
0
125
mediji

Beograd, 02. januar 2020. – U protekloj godini u Srbiji je objavljeno 155 konkursa za sufinansiranje javnog informisanja na kojima je raspodeljeno ukupno više od 1,6 milijardi dinara (približno 14,1 miliona evra), saopštilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Tim budžetskim novcem dominantno je finansirana politička promocija i propaganda na štetu javnog interesa, istraživačkog novinarstva i objektivnog informisanja, ocenio je NUNS.

Ministarstvo za kulturu i informisanje je objavilo devet konkursa na kojima su raspodeljena 274 miliona dinara, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje imao je pet konkursa u ukupnoj vrednosti od 64,2 miliona dinara, a lokalne samouprave su tokom 2019. godine imale ukupno 141 konkurs u ukupnom iznosu većem od 1,3 milijarde dinara.

Među lokalnim samoupravama najveći iznos za sufinansiranje medijskih sadržaja dao je Grad Beograd – 81 milion dinara, a najmanje Opština Knić – 200.000 dinara.

Ključne slabosti sufinansiranja medija nastavile su se i prošle godine, na svim nivoima: nedovoljno transparentan proces izbora članova komisija, odsustvo pravih medijskih stručnjaka i nejasni kriterijumi za procenu predloženih projekata.

Učestala je praksa da se visokim iznosima finansiraju redovni programi medija, da ne postoje adekvatni i efikasni mehanizmi ocenjivanja odobrenih projekata, da nedostaju sankcije za povredu zakonskih odredbi i za zloupotrebu konkursnih procedura, naveo je NUNS.

Rezultat je da su novcem građana 2019, kao i prethodnih godina, dominantno finansirani politička promocija i propaganda vlasti, na štetu javnog interesa i objektivnog informisanja.

Najteže je do budžetske podrške dolazilo istraživačko i kritičko novinarstvo koje informiše o najosetljivijim temama za vlast, kao što su korupcija i drugi oblici zloupotreba i kriminala.

NUNS je podsetio da su na konkursima za projektno sufinansiranje veoma izdašno nagrađeni tabloidna štampa i njeni portali – Alo, Informer, Srpski telegraf, Kurir i Srbija danas kojima je samo u prvoj polovini godine dodeljeno ukupno 27,5 miliona dinara.

Stručnim“ komisijama – piše NUNS – „očigledno nimalo nije smetalo to što je monitoring Saveta za štampu od avgusta do kraja 2018. godine u tabloidima Alo, Srpski telegraf, Kurir i Informer zabeležio oko tri hiljade prekršaja Kodeksa novinara Srbije“, i to što je pravilnikom o sufinansiranju medijskih projekata propisano da komisije prilikom dodele novca moraju da vode računa da li su u prethodnoj godini mediji koji konkurišu kršili zakon i novinarski kodeks.

Na konkursu Grada Beograda, od raspodeljenih 81 milion dinara (oko 700.000 evra), najmanje 85 odsto novca dodeljeno je „prorežimskim medijima i javnosti nepoznatim firmama“.

Najviše novca, bezmalo 200 hiljada evra, slilo se na račune Televizije Studio B i tabloida Alo koji su u vlasništvu Saše Blagojevića. On je, po pisanju medija, školski drug bivšeg gradonačelnika Beograda i aktuelnog ministra finansija Siniše Malog.

Dve firme Dragana J. Vučićevića, vlasnika tabloida Informer, dobile su ukupno šest miliona, a dve firme u vlasništvu Igora Žeželja (Adria media group koja izdaje list Kurir, i Adria media magazine) dobile su dva miliona dinara, a još dva miliona dobila je i firma Adria media TV.

Iznos od dva miliona dinara dobila je i kompanija izdavač Večernjih novosti.

U Nišu su ove godine više od četiri petine ukupno raspodeljenih 78,5 miliona dinara dobili mediji koji su vlasnički i uređivački bliski vlastima i SNS.

Tako je medijima porodice Radomirović pripalo 29 miliona dinara, medijima porodice Gašić 14,4 miliona, dok je Niška televizija, u zajedničkoj svojini te dve porodice, dobila 14,4 miliona.

Na konkursu Novog Sada politički podobni mediji su za svoje projekte dobili čak 57 miliona dinara.

Najbolje je prošla Novosadska televizija, neskriveno bliska SNS – piše NUNS, kojoj je za tri projekta dodeljeno ukupno 8,88 miliona od kojih je čak 5,9 miliona dodeljen za projekat „Pesnici Novom Sadu“.

Na prošlogodišnjem konkursu Ministarstva kulture i informisanja za sufinansiranje sadržaja u štampi najveći iznos od 1,9 miliona dinara odobren je Večernjim novostima za projekat „Osam vekova Srpske pravoslavne crkve“.

Najpopularnije“ teme sufinansiranih projekata medija su očuvanje kulturnog identiteta, zaštita životne sredine, ljudska prava, briga o deci i omladini, zdravlje građana, afirmacija sporta, kulture i turizma, saopštio je NUNS.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Objaviti podatke o nabavkama respiratora tokom vanrednog stanja

Beograd, 06. april 2020. – Transparentnost Srbija (TS) pozvala je državne organe i z…