Naslovna Civilno društvo NUNS uputio podršku redakciji NIN-a

NUNS uputio podršku redakciji NIN-a

3 minuta za čitanje
0
209
NUNS

Beograd, 30. novembar 2019. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je da podržava redakciju NIN-a „u nastojanju da zadrži nezavisnu i slobodnu uređivačku politiku“, a izdavače upozorava da ne podležu propagandi i pritiscima vlasti.

Ubeđeni smo da urednici NIN-a nisu imali nameru da objavljenom fotografijom na naslovnoj strani poslednjeg broja pozivaju na likvidaciju (predsendika Srbije) Aleksandra Vučića, kako to žele da predstave, u svojoj nemilosrdnoj kampanji protiv uglednog nedeljnika, funkcioneri vlasti predvođeni upravo Vučićem“, navodi se u saopštenju Izvršnog odobra NUNS-a.

NUNS je osudio „neosnovane i krajnje brutalne napade“ štampanih i elektronskih tabloida na urednike i novinare NIN-a, „poput optužbi da su im opozicioni političari platili da objave naslovnicu i tekstove o prodaji oružja iz Krušika, i pozivamo po ko zna koji put državne funkcionere da prestanu da podrivaju i napadaju integritet novinara“.

To novinarsko udruženje je podsetilo da sloboda izražavanja, kako je to definisao Komitet ministara zemalja članica Saveta Evrope o zaštiti novinarstva i bezbednosti novinara i drugih medijskih aktera u svojim preporukama iz 2016. godine, nije primenjiva samo na „informacije“ i „ideje“ koje se pozitivno primaju ili se smatraju neuvredljivim ili neutralnim, već i na one koje vređaju, šokiraju ili zabrinjavaju državu ili bilo koji deo stanovništva.

Na taj način sloboda izražavanja olakšava energičnu javnu raspravu, što je još jedan preduslov demokratskog društva koje odlikuje pluralizam, tolerancija i širokoumnost. Pozivamo i sve naše kolege koje su i do sada profesionalno i časno obavljali svoj posao, da nastave da rade u javnom interesu u skladu sa Kodeksom novinara, i da se odupru pritiscima moćnika i ne pristaju na cenzuru i samocenzuru“, dodaje NUNS.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Razlivalište: Otvorene prijave za učešće mladih u omladinskom izazovu

Beograd, 07. avgust 2020. – Organizacija Razlivalište, drugi put po redu, organizuje…