Naslovna Civilno društvo NUNS: Visoka politizovanost dovodi do neefikasnog i štetnog delovanja Saveta REM

NUNS: Visoka politizovanost dovodi do neefikasnog i štetnog delovanja Saveta REM

4 minuta za čitanje
0
99
Regulatorno telo za elektronske medije (REM)

Beograd, 12. maj 2020. – Predizborna kampanja privremeno prekinuta zbog vanrednog stanja nastavljena je 11. maja.

S tim u vezi, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) upozorava da se i u nastavku kampanje primenjuje nezakonit pravilnik Regulatornog telo za elektronske medije (REM) po kojem privatni mediji ne moraju da poštuju pravila, već mogu ako žele, da poštuju preporuku.

NUNS je podsetio da je u februaru 2020. godine usvojilo nezakonit Pravilnik o načinu izvršavanja obaveza javnih medijskih servisa tokom predizborne kampanje, a mesec dana kasnije takođe nezakonitu Preporuku komercijalnim pružaocima medijske usluge o obezbeđivanju zastupljenosti bez diskriminacije u toku predizborne kampanje registrovanih političkih stranaka, koalicija i kandidata.

Uprkos mišnjenju nadležnog Ministarstva od 21. januara 2020. u kojem se jasno navodi da Zakon o elektronskim medijima ne prepoznaje razliku između javnih medijskih servisa i ostali pružalaca medijskih usluga, REM je ostao pri stavu da za privatne izda samo Preporuku o ponašanju tokom predizborne kampanje, a za javne medijske servise važi Pravilnik.

Ministarstvo kulture i informisanja u svom mišljenju je navelo da pomenuti Pravilnik nije usklađen sa članovima zakona u kojima se navodi da je i privatni emiter dužan da poštuje zabranu političkog oglašavanja van predizborne kampanje, a u toku predizborne kampanje dužan je da registrovanim političkim strankama, koalicijama i kandidatima obezbedi zastupljenost bez diskriminacije.

Kako je NUNS objasnio, kolege iz REM a, dopunile su ovu odredbu kontraverznom formulacijom da pri zastupljenosti političkih činilaca trebe imati u vidu „značaj političkih stranaka i kandidata, odnosno značaj događaja u kojima oni učestvuju“, čime je uredništvu data prilika da sami procene ko je koliko značajan i koliko će medijskog prostora dobiti.

Navedene nezakonitosti samo su deo primedbi koje su na javnoj raspravi tokom decembra iznele nevladine organizacije, između ostalog i NUNS, međutim Savet REM-a se nije obazirao niti na naše niti na zamerke nadležnog Ministarstva i na taj način je doprineo neravnopravnoj zastupljenosti političkih kandidata u predizbornoj kampanji.

NUNS već godinama upozorava na neefikasnost, a ponekad i štetno delovanje Saveta REM, a ovo je još jedan u nizu poteza koji ukazuje na visoku politizovanost ovog organa“, navedeno je u saopštenju.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Otvorene prijave za EU nagradu za istraživačko novinarstvo 2020

Beograd, 22. maj 2020. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je da …