Naslovna Civilno društvo NUNS: Vučić pažljivije da pročita izveštaj Reportera bez granica

NUNS: Vučić pažljivije da pročita izveštaj Reportera bez granica

6 minuta za čitanje
0
149
NUNS

Beograd, 23. april 2020. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je da se mogao očekivati još lošiji rezultat Srbije na listi Reportera bez granica, imajući u vidu nivo i nastavljeni trend pada slobode medija i bezbednosti novinara u Srbiji u prethodnoj godini.

Srbija je pala za tri mesta na listi medijskih sloboda koju je objavila organizacija Reporteri bez granica (RSF) u novom godišnjem izveštaju.

U saopštenju se navodi da NUNS svake godine, zajedno sa svojim partnerima iz Regionalne platforme za zagovaranje slobode medija i bezbednost novinara, radi istraživanje „Indikatori za nivo slobode medija i bezbednost novinara“, a ove godine uzroke pada na listi uočava pre svega zbog napada i pretnji novinarima.

Novinari su i dalje fizički ugroženi zbog obavljanja svog posla, a posle tri godine jednocifrenog broja fizičkih napada, u 2019. taj broj je opet dvocifren – 11. Verbalne pretnje po život novinara su stalno prisutne i drže se na istom nivou već pet godina, pa je 2019. godine zabeleženo 80 incidenata.

Slučajevi krivičnih dela učinjenih na štetu novinara retko završavaju na sudu, dugo su u predistražnom i istražnom postupku, tako da i dalje imamo dva slučaja ubistva novinara i jedan pokušaj ubistva u predistražnom postupku.

Slučaj paljenja kuće Milana Jovanovića naveden je u izveštaju Reportera bez granica, a NUNS pažljivo nadgleda to suđenje i izveštava o njemu, i na tom slučaju možemo zaključiti koliko je pravosuđe slabo.

Zapaljiva retorika političara i nosilaca vlasti uperena je na novinare koji izveštavaju u javnom interesu i više od 30 odsto pritisaka potiče upravo od političara, što ohrabruje druge građane da svoj bes iskale upravo na novinarima.

U saopštenju se navodi da su kampanje blaćenja nezavisnih novinara i redakcija i dezinformisanje javnosti u tabloidnim medijima dobile još veće razmere, a mediji koji to čine uživaju naklonost vlasti, što kroz državne fondove što kroz javno izražavanje podrške.

Trend zatvaranja državnih institucija i njihovog odbijanja da pruže informacije od javnog značaja je nastavljen i u prethodnoj godini, a socijalno-ekonomski uslovi rada novinara i dalje predstavljaju značajan problem, i možemo ih slobodno nazvati prekarnim radnicima, piše NUNS.

Razlozi zbog kojih je ovaj pad na listi manji nego prethodne godine, NUNS vidi u sledećim činjenicama.

Medijska strategija je završena uz participaciju svih relevantnih aktera na medijskoj sceni, ali nakon tri godine, što je dragoceno vreme koje je izgubljeno za poboljšavanje uslova rada novinara i medija zbog neodgovornosti države, koja je proces izrade dugo vodila na neadekvatan način i uz odsustvo struke. Strategija je odličan polazni dokument, ali imajući u vidu svakodnevno ponašanje predstavnika države koja je formalni potpisnik, plašimo se da i taj dokument ne ostane samo mrtvo slovo na papiru. Stalna radna grupa za podizanje nivoa bezbednosti novinara nastavila je sa radom u 2019. godini. Komunikacija, način prijavljivanja slučajeva i brzina reakcije na napade su pozitivne strane rada ove grupe, ali na efikasnosti procesuiranja slućajeva treba još mnogo da se radi„, navodi se.

Predsednik Srbije i vladajuće partije Aleksandar Vučić izjavio je da smatra da je razlog pada Srbije na listi Reportera bez granica činjenica da još nema presude u slučaju Milana Jovanovića, a mi smatramo da postoji mnogo više razloga od toga i savetujemo mu da bi trebalo da izveštaj pročita pažljivije, ukazuje NUNS.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Otvorene prijave za EU nagradu za istraživačko novinarstvo 2020

Beograd, 22. maj 2020. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je da …