Naslovna Politika NUNS: Za budžetsko sufinansiranje medija u prvom tromesečju 6,6 miliona evra

NUNS: Za budžetsko sufinansiranje medija u prvom tromesečju 6,6 miliona evra

3 minuta za čitanje
0
292
press

Beograd, 3. april 2019. – U prvom kvartalu 2019. u Srbiji objavljeno je 13 konkursa za budžetsko sufinansiranje medija manje nego u istom periodu prošle godine, a ukupno opredeljeni iznos manji je za 25 odsto, prenelo je Nezavisno udruženje novinare Srbije (NUNS).

Kako je naveo NUNS, ključni krivac za negativnu razliku je Ministarstvo kulture i informisanja koje uveliko kasni sa konkursom.

Prema podacima NUNS, ukupno 74 konkursa za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja objavljena su u prvom tromesečju 2019. godine i to na pokrajinskom i lokalnom nivou, a ukupna sredstva opredeljena konkursima iznosila su 785.294.788 dinara ili 6,6 miliona evra.

Pokrajinski Sekretarijat za kulturu i informisanje Vojvodine raspisao je četiri konkursa u ukupnoj vrednosti od 61,2 miliona dinara, a lokalne samouprave 70 konkursa, u ukupnoj vrednosti od 724.094.788 dinara.

Svoje konkurse su zbog nepravilnosti poništile opštine Obrenovac, Dimitrovgrad i Bujanovac, od kojih su prve dve ponovo objavile ispravne konkurse dok će Bujanovac, kako je najavljeno, to uraditi u aprilu. Opština Nova Varoš je takođe poništila konkurs ali tu odluku nije obrazložila i još nije raspisala novi konkurs.

Među lokalnim samoupravama koje su do 31. marta objavile konkurse, najveći iznos za sufinansiranje medijskih sadržaja opredelio je grad Niš – 79 miliona dinara, dok su najmanje izdvojile opštine Ražanj i Kostolac, obe samo po 300.000 dinara.

Među konkursima koji se realizovani u prvom tromesečju, najveći iznos za pojedinačni projekat odobren je u Pirotu – 8.810.000 dinara.

Najmanji iznos od 50.000 dinara po projektu dodeljen je na konkursima grada Valjeva i opštine Petrovac na Mlavi.

Od konkursa koji su realizovani, najviše projekata (21) odobreno je i finansijski podržano na konkursu grada Valjeva na kojem je raspodeljeno 7,3 miliona dinara i grada Pirota (20) koji je raspodelio 25,5 miliona dinara.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Tokom pandemije starije generacije povećale ulaganja u bitkoin

London, 03. jul 2020. – Pripadnici starijih starosnih grupa, “Bejbi bumera” i …