Naslovna Društvo NUNS zahteva ostavke članova Saveta REM-a

NUNS zahteva ostavke članova Saveta REM-a

3 minuta za čitanje
0
1,854
Regulatorno telo za elektronske medije (REM)

Beograd, 16. maj 2017. (NUNS) – Nezavisno udruženje novinara Srbije ponavlja zahtev da članovi Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) podnesu ostavke zato što ne obavljaju svoje dužnosti propisane Zakonom o elektronskim medijima i zbog brojnih skandaloznih propusta u svom radu.

Poslednji dokaz da Savet REM-a ne radi svoj posao je i sudbina nekoliko desetina žalbi građana na predizborne programe elektronskih medija, među kojima se brojne odnose na nesrazmernu zastupljenost Aleksandra Vučića u programima nacionalnih emitera.

Postupajući po prijavama građana, REM nije pokretao postupak već je žalbe prosleđivao emiterima koji su se, kako navode mediji, očekivano izjašnjavali sa „nisam kriv“. REM je odgovore emitera REM prosleđivao podnosiocima žalbi i time okončavao “postupak” po pritužbama građana. U odgovorima je izostao bilo kakav stav ili mišljenje REM-a, ili nalaz stručne službe za nadzor i monitoring u kojoj radi bezmalo 50 ljudi.

Takvim (ne)radom REM je samo potvrdio svoju odluku o odustajanju od nadzora nad radom emitera tokom predizbornih kampanja, iako je to jedna od njegovih najvažnijih obaveza. Podsećamo da REM nije reagovao u toku predizborne kampanje kada su  pojedine televizije sa nacionalnim i regionalnim dozvolama za rad, posebno TV Pink i Studio B, u svojim informativnim emisijama najgrublje kršile predizborna pravila tako što otvoreno navijale za Aleksandra Vučića, dok su drugi predsednički kandidati izvrgavani ruglu. Iz REM-a se proturala laž da postupanje povodom takvih očiglednih kršenja zakona nije njegova obaveza.

NUNS ponovo podseća da u Zakonu o elektronskim medijima jasno stoji da REM, kao samostalno i nezavisno telo, vrši javna ovlašćenja sa ciljem "unapređenja kvaliteta i raznovrsnosti usluga elektronskih medija, doprinosi očuvanju, zaštiti, i razvoju slobode mišljenja i izražavanja u cilju zaštite interesa javnosti".

U čijem interesu radi aktuelni sastav Saveta REM-a?

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Ilić: Ugrožena odbrana i vodosnabdevanje Beograda

Beograd, 02. jun 2021. – Predstavnik grupe Savski nasip Oliver Ilić  izjavio je FoNe…