Naslovna Civilno društvo NVO ASTRA: Pandemija izmenila tokove trgovine ljudima

NVO ASTRA: Pandemija izmenila tokove trgovine ljudima

6 minuta za čitanje
0
356
Astra

Beograd, 01. decembar 2020. – Pandemija korona virusa je izmenila tokove trgovine ljudima i uticala na prevenciju i načine borbe protiv ove kriminalne delatnosti.

To navode u organizaciji Astra, povodom Međunarodnog dana borbe za ukidanje ropstva, 2. decembra.

Kako navode u saopštenju, od početka godine Astra je imala povećan broj poziva od preko 70 odsto, kao i povećan broj terenskih akcija za više od 44 procenata, a te akcije bile su uglavnom namenjene direktnoj pomoći žrtvama trgovine ljudima, tj. radilo se o higijenskim paketima, i paketima hrane i odeće.

Upozoravaju da je samo u avgustu, ranijih godina mirnom mesecu, broj poziva upućenih Astrinom Timu za podršku žrtvama iznosio je 640, što je čak 126 odsto više nego prošle godine i rekord je za ovaj mesecm od kada postoji Astrina SOS linija, do 2002. godine.

U Astri ukazuju i da je ekonomska kriza produbljena prisustvom pandemije virusa kovid-19, učinila nekadašnje žrtve ranjivijim, pa su se češće obraćale za pomoć, jer su ostajale bez posla ili teže nalazile posao, dok je broj žrtava trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije povećan.

Samo Astrin tim za podršku žrtvama, identifikovao je tokom ove godine 31 žrtvu trgovine ljudima.

Od tog broja, 24 su žrtve trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije (23 muškarca – 19 su strani državljani, i jedna žena).

Prema podacima, većinu žrtava prinudnog rada čine muškarci, po statistikama oko 80 odsto, i oni su najčešće eksploatisani na građevini ili u poljoprivredi.

Sa druge strane, iz Astre ukazuju da se radna eksploatacija žena obavlja u zatvorenim, često privatnim/kućnim prostorima i da je zbog toga manje vidljiva, a da su žrtve seksualne eksploatacije – u 80 odsto slučajeva žene i devojčice – često i radno eksploatisane.

Međutim, ovaj drugi vid eksploatacije pada u zasenak usled prisustva i monstruoznosti prinude na prostituciju. Ono što se može potvrditi kao trend u oblasti trgovine ljudima u 2020. godini, jeste povećanje broja žrtava radne eksploatacije”, navode u Astri.

Pored toga, navode da je pandemija virusa korona učinilo je trgovinu ljudima manje vidljivom i zbog toga što se veliki deo aktivnosti trgovaca ljudima odvija preko interneta i društvenih mreža, a žrtve se vrbuju najčešće preko lažnih oglasa za posao, ali kada su u pitanju deca i mlađe osobe, primenjuju se i neke druge, perfidnije metode.

Po zvaničnim podacima Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima, do kraja oktobra u Srbiji je identifikovano 48 žrtava trgovine ljudima, od tog broja 23 su deca – 15 devojčica i 8 dečaka.

Ova deca žrtve su seksualne eksploatacije, prinudnih brakova, prinudnog prosjačenja i prinude na vršenje krivičnih dela, navode u Astri.

Imajući u vidu činjenicu da je broj zvanično identifikovanih žrtava trgovine ljudima prošle godine iznosio 39, čini se da akteri na polju borbe trgovine ljudima ove godine svoj posao obavljaju malo bolje. Međutim, ne smemo zaboraviti na upozorenja stručnjaka da siva brojka pretpostavljenih žrtava trgovine ljudima na ovim prostorima iznosi i preko deset puta više”, kažu u Astri.

Iz Astre ukazuju i na značaj međusektorske saradnje i uvažavanja znanja i iskustva svih aktera na polju borbe protiv trgovine ljudima, ali i potrebu da se cela zajednica uključi i rešavanje ovog problema, dodajući da su prvi koraci ka tome informisanost, prepoznavanje i prijava slučajeva trgovine ljudima oko nas.

Zato niko ne bi trebalo da skreće pogled, već da pozove +381 11 785 0000 ili 0800 101 201 (besplatna linija za pozive iz Srbije), kako bi prijavili trgovinu ljudima ili se informisali o načinima zaštite i prevencije.

Sve linije su dostupne 24 sata sedam dana u nedelji, dok su pozivi besplatni, anonimni i mogu da spasu nečiji život, apeluju iz Astre.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Matić: U Srbiji donirano više od 90 miliona evra za opšte dobro

Beograd, 30. 09. 2021. – Direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić ukazao je…