Naslovna Društvo O slobodi medija i obeleženom ili neodobrenom serijalu o ljudskim pravima u Srbiji

O slobodi medija i obeleženom ili neodobrenom serijalu o ljudskim pravima u Srbiji

4 minuta za čitanje
0
674

Beograd, 03. maj 2017. (Bojana Maljević/euinfo.rs) – Informativno-obrazovni serijal “Moje pravo”, realizovan je uz pomoć Delegacije EU i Ministarstva kulture i informisanja, uz podršku institucije Zaštitnika građana.

Serijal koji govori o osnovnim ljudskim i građanskim pravima, nije mogao da bude prikazan ni na jednoj “velikoj” televiziji, već samo na nekoliko lokalnih televizija, portala i na YouTube kanalu.

Danas je Svetski dan slobode medija, ili Dan slobode štampe. Širom sveta održavaju se međunarodne konferencije na kojima se ističe značaj bezbednosti novinara, slobode informisanja i pristupa informacijama od javnog značaja.

Postavljaju se pitanja: da li je sloboda štampe zastarela ideja? Da li današnje doba “post-istine” ukazuje da je novinarstvo mrtvo? Šta mi, zapravo, sada branimo i da li to nešto možemo odbraniti? Danas je 2017. godina a svi, više nego ikad, podsećaju vlade svojih država da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja, zagarantovano članom 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Organizacija „Reporteri bez granica“ objavila je Indeks slobode medija u svetu 2017, u kojem upozorava da sloboda medija nikada nije bila ugroženija. O ovoj temi napisani su brojni, kvalitetni i potresni tekstovi, naročito kada je reč o novinarima koji su stradali.

A gde smo mi, u Srbiji? Tačno pre tri godine, 3. maja 2014., u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju sa medijima je rečeno: “Sloboda izražavanja je jedan od osnovnih temelja svakog demokratskog društva. Ona se može ostvariti samo u slobodnom medijskom okruženju, i zato će se nova Vlada Republike Srbije zalagati za poštovanje slobode i pluralizma medija.

A šta smo potom dobili? Svega mesec dana kasnije ukinuta je emisija “Utisak nedelje” u kojoj su građani mogli da čuju različita mišljenja, dok je polusatna emisija o aktuelnim temama, “Kažiprst”, svedena na kratak intervju od nekoliko minuta u okviru vesti. Karikaturista Politike Dušan Petričić više ne crta za najstariji dnevni list na Balkanu… Postoje i drugi primeri.

Autorski tekst Bojane Maljević u celosti možete pročitati na sajtu EU info centra.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Srbija pokazala visok stepen nepostupanja po presudama Evropskog suda za ljudska prava

Beograd, 19. februar 2020. – Evropska mreža za implementaciju (European Implementati…