Naslovna Vesti Srbija Oba roditelja u Finskoj dobijaće isto porodiljsko odsustvo

Oba roditelja u Finskoj dobijaće isto porodiljsko odsustvo

3 minuta za čitanje
0
353
beba

Helsinki, 06. februar 2020. – Nova finska vlada najavila je planove da oba roditelja dobiju isto porodiljsko odsustvo. Cilj je da očevi provedu više vremena sa svojom decom.

Plaćeno odsustvo biće povećano na kombinovanih 14 meseci, odnosno po 164 dana za svakog, piše BBC.

Susedna Švedska je najvelikodušnija u Evropi kada je u pitanju roditeljski dopust jer roditelji dobijaju 240 dana slobodnih nakon rođenja deteta.

Finska je kazala kako žele promovisati blagostanje i ravnopravnost polova.

Ministarka zdravstva i socijalnih pitanja Aino-Kaisa Pekonen kazala je da je počela radikalna reforma porodičnih beneficija s ciljem jačanja roditeljskih odnosa od početka.

Prema trenutnom sistemu u Finskoj, porodiljsko odsustvo za majke traje 4,2 meseca dok očevi imaju 2,2 meseca koje mogu iskoristiti dok njihovo dete ne napuni dve godine. Dodatnih šest meseci mogu deliti. Ali u proseku samo jedan od četvoro očeva realizuje to pravo.

Prema novom planu, svaki od roditelja bi dobio 6,6 meseci odsustva, a trudnice bi dobile dodatne mesece. Roditeljima bi bilo dopušteno da prenesu svojih 69 dana. Samohrani roditelji mogu koristiti oba dopusta.

Profesorka Anne Lise Ellingsaeter sa Univerziteta u Oslu, koja je vodila nordijsku istragu roditeljskog dopusta, kazala je za BBC kako su nordijske zemlje na putu davanja prava očevima koja ne mogu preneti na majku.

I EU ide u tom pravcu sa direktivom iz 2019. godine koja državama članicama daje tri godine da svakom roditelju omogući najmanje četiri meseca dopusta, uključujući dva meseca koja mogu preneti.

Portugal već ima rodno neutralni sistem sa 120 dopusta tokom kojih im se isplaćuje puna plata i dodatnih neobaveznih 30 dana tokom kojih im se isplaćuje 80 posto plate.

Očevi u Danskoj imaju dve sedmice dopusta nakon rođenja, a majka i otac zajedno mogu deliti 32 sedmice.

Vlada Finske kazala je kako će ove promene koštati dodatnih 100 miliona evra.

UNICEF je u svom poslednjem izveštaju pohvalio Švedsku, Norvešku, Island, Estoniju i Portugal kao zemlje koje imaju najbolje porodične zakone.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

CINS: Nismo odgovorni za zloupotrebu objavljenih, nesumnjivih i dokazanih činjenica

Beograd, 01. decembar 2020. – Centar za istraživačko novinarstvo (CINS) u saopštenju…