Naslovna Vesti Svet Obeležavanje 75 godina od početka Nirnberških procesa

Obeležavanje 75 godina od početka Nirnberških procesa

3 minuta za čitanje
0
370
Nirnberški proces

Berlin, 20. novembar 2020. – U Nemačkoj se obeležava 75. godišnjica početka Nirnberških procesa na kojima se sudilo čelnicima takozvanog Trećeg rajha.

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer istakao je značaj tog događaja za svetsku istoriju.

“Suđenje vodećim ratnim zločincima u Nirnbergu je predstavljalo revoluciju. Ovaj proces je ispisao ne samo pravnu, nego i svetsku istoriju”, rekao je nemački predsednik.

On je dodao da su Nirnberški procesi važni za kasniji pristup međunarodnom pravu.

„Međunarodno pravo je do otvaranja ovih procesa pre 75 godina bilo pitanje država, a ne pojedinaca. Baz suđenja u Nirnbergu ne bi bilo Međunarodnog suda u Hagu”, rekao je Štajnmajer, prenosi Hina.

Obeležavanje u Nirnbergu se zbog pandemije korona virusa odvija preko interneta, a skupu bi preko video-linka trebalo da se obratiti i jedan od glavnih tadašnjih tužitelja Bendžamin Ferenc, kao i ministri spoljnih poslova zemalja pobednica Drugog svetskog rata.

U zgradi suda u Nirnbergu, koja je izabrana između ostalog i zbog toga što je bila jedna od retkih zgrada suda u Nemačkoj koja je ostala netaknuta tokom rata, 20. novembra 1945.  započeli su procesi glavnim optuženicima za ratne zločine počinjene u vreme Trećeg rajha.

Optuženim nemačkim nacional-socijalistima sudilo se po četiri tačke optužnice: za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti, podsticanje agresije i podsticanje ili učešće u zločinima protiv mira.

Nakon godinu dana suđenja, sudsko veće, sačinjeno od pravnika iz četiri pobedničke sile iz Drugog svetskog rata, SAD, Sovjetskog Saveza, Velike Britanije i Francuske, izreklo je nacističkim čelnicima 12 smrtnih presuda, sedam zatvorskih kazni i tri oslobađajuće presude.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Svet
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Marinović: Korišćenje ličnih podataka nakon dostave je zloupotreba

Beograd, 15. avgust 2022. – Onog trenutka kada dostavljač dostavi hranu svrha korišć…