Naslovna Civilno društvo Obezbediti pristup vodi za piće u najugroženijim romskim naseljima

Obezbediti pristup vodi za piće u najugroženijim romskim naseljima

2 minuta za čitanje
0
83
voda

Beograd, 10. decembar 2020, Beograd – Alijansa protiv diskriminacije Roma je, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, ukazala na potrebu hitnog rešavanja nedostatka pristupa čistoj vodi u 159 podstandardnih romskih naselja u kojima žive 32.843 osobe.

Pravo na vodu za piće jedno je od osnovnih ljudskih prava a nedostatak pristupa bezbednoj vodi za piće u vreme pandemije kovid-19 je najveća povreda ljudskih prava, navela je Alijansa i istakla da je stanje u podstandardnim romskim naseljima na ivici humanitarne katastrofe, a posebno su ugroženi Romi koji se bave prikupljanjem sekundarnih sirovina.

“Bez dovoljno prihoda, bez mogućnosti da obavljaju poslove u neformalnoj ekonomiji, bez struje, vode i zaštitne opreme protiv korona virusa Romi i Romkinje prepušteni su sami sebi, zavise uglavnom od humanitarne pomoći koju im povremeno obezbeđuju međunarodne organizacije”, dodala je Alijansa.

Podsetivši da se poslednjih 20 godina posebna pažnja se poklanja romskoj populaciji, Alijansa je navela da situacija na terenu ukazuje da je ona samo deklarativna bez jasne političke podrške koja bi vodila rešavanju njihovog teškog položaja.

Alijansa je pozvala društvo na odgovornost, tolerantnost i jednakost, kao i na odgovornost nadležnih organa u sprovođenju zakona.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Matić: U Srbiji donirano više od 90 miliona evra za opšte dobro

Beograd, 30. 09. 2021. – Direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić ukazao je…