Naslovna Civilno društvo Objaviti podatke o nabavkama respiratora tokom vanrednog stanja

Objaviti podatke o nabavkama respiratora tokom vanrednog stanja

4 minuta za čitanje
0
179
Transparentnost Srbija

Beograd, 06. april 2020. – Transparentnost Srbija (TS) pozvala je državne organe i zdravstvene ustanove da objave ključne informacije o svim nabavkama koje su sproveli od uvođenja vanrednog stanja, uključujući i one nabavke kod kojih nije primenjen Zakon o javnim nabavkama.

Iako je radi transparentnosti javnih rashoda ustanovljen državni Portal javnih nabavki, građani Srbije su ovih dana informacije o velikim nabavkama dobijali na druge načine, putem Instagram profila i kroz medijske izjave predsednika Republike“, navela je TS u saopštenju.

TS podseća da je, prema rečima predsednika države Srbija već naručila i platila 1.100 respiratora, dok poslednja nabavka koju su državni organi i zdravstvene ustanove raspisali i objavili na Portalu javnih nabavki potiče od 11. marta 2020.

Tada je, kako je navedeno, Ministarstvo zdravlja, uz pozitivno mišljenje Uprave za javne nabavke, otvorilo pregovarački postupak radi kupovine 15 respiratora, i odabralo povoljniju od dve ponude već posle sedam dana.

Zakon o javnim nabavkama je na snazi i posle proglašenja vanrednog stanja. S druge strane, on očigledno nije primenjen na vrednim nabavkama koje se trenutno sprovode. Kako je to moguće“, pita TS.

Po Zakonu o javnim nabavkama iz 2012, koji će se primenjivati do 1. jula 2020, postoji mogućnost da se nabavke sredstava „radi obezbeđivanja osnovnih životnih uslova u slučajevima elementarnih nepogoda“ sprovode bez primene bilo kog od propisanih postupaka.

Jedina obaveza je da se u takvim slučajevima postupa „u skladu sa načelima iz zakona“ (efikasnost, konkurencija, transparentnost, jednakost ponuđača), međutim, kako je objašnjeno, poštovanje tih načela može se samo naknadno utvrđivati, i za to nema čvrstih proceduralnih garancija.

S druge strane, kod pregovaračkog postupka, kakav je primenjen kod nabavke 15 respiratora u prvoj polovini marta ove godine, rokovi su znatno skraćeni u odnosu na redovnu tendersku proceduru, ali postoje i garancije transparentnosti – objavljivanje informacija na Portalu javnih nabavki.

U aktuelnoj situaciji velike potražnje za respiratorima na svetskom nivou, može se zamisliti da bi mogla biti privremeno opravdana čak i tajnost nekih podataka o nabavkama. Međutim, teško je zamisliti bilo kakav valjani razlog da se ne objavi šta je tačno kupljeno i koliko je za to plaćeno„, naglasila je TS.

Informacije o tome koja oprema je kupljena i u kom iznosu trebalo bi da pružaju oni državni organi koji nabavljaju medicinsku opremu, navela je TS.

Ta organizacija je dodala da treba izbeći bilo kakve izjave koje bi mogle biti shvaćene kao poziv na kršenje zakona, na primer da su respiratori kupljeni „na polu-crno“.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

NUNS: Utvrditi ko uznemirava novinara N1 Dušana Mlađenovića

Beograd, 27. maj 2020. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je nadle…