Naslovna Civilno društvo Objavljen izveštaj o građanskom prostoru u Evropskoj uniji i Republici Srbiji

Objavljen izveštaj o građanskom prostoru u Evropskoj uniji i Republici Srbiji

2 minuta za čitanje
0
182
građani

Beograd, 28. jun 2019. – Građanski prostor je osnovna karakteristika evropskog društva sa dugom i bogatom istorijom preduzimanja komunalnih i kolektivnih akcija, koje su od značaja za postojeći demokratski profil Evrope.

Izveštaj je dostupan na sajtu Resurs centra Građanskih inicijativa.

Prema definiciji CIVICUS-a i Monitoringa građanskog prostora, termin se odnosi na političko, zakonodavno, socijalno i ekonomsko okruženje, koje omogućava građanima da se okupe, ostvaruju svoja građanska prava i slobode, da dele interesovanja i probleme, učestvuju u pluralističkim javnim debatama i da deluju pojedinačno i u grupama kako bi uticali na i oblikovali kreiranje politike.

Otvoren, pluralni i dinamičan građanski prostor je centralna karakteristika demokratskih društava, jer omogućava građanima da budu aktivni deo političke sfere izvan izbora. Takođe podstiče vlade da budu transparentne i odgovorne.

Sloboda izražavanja, mediji i medijski pluralizam, okupljanje i udruživanje – ključni stubovi građanskog prostora – nalaze se u središtu evropskih građanskih prava i ugrađeni su u Povelju Evropske unije o ljudskim pravima, Povelju Evropske unije o osnovnim pravima i ugovore Evropske unije.

Izveštaj je predstavljen na sedmom sastanku Zajedničkog konsultativnog odbora civilnog društva između Srbije i EU – EU-Serbia Civil Society Joint Consultative Committee – JCC .

Izveštaj su sastavile Bojana Selaković, programska direktorka Građanskih inicijativa i Marina Škrabalo, član EESS iz Solidarne (Hrvatska), a uređen je od strane Sonje Stojanović Gajić, članice ZKO.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Otvorene prijave za EU nagradu za istraživačko novinarstvo 2020

Beograd, 22. maj 2020. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je da …