Naslovna Društvo Objavljen izveštaj o izborima za članove Visokog saveta sudstva iz reda sudija

Objavljen izveštaj o izborima za članove Visokog saveta sudstva iz reda sudija

3 minuta za čitanje
0
56
Visoki savet sudstva

 Beograd, 28. jul 2021. – Izveštaj posmatrača o izborima za članove Visokog saveta sudstva iz reda sudija Republike Srbije nastao je kao rezultat napora Misije OEBS-a u Srbiji usmerenih na posmatranje postupka izbora članova Visokog saveta sudstva (VSS)  iz reda sudija koji su sprovedeni u periodu od oktobra do decembra 2020. godine.

Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) učestovao je, u svojstvu partnera, u realizaciji ovog izveštaja.

Aktivnosti su obuhvatile posmatranje postupka predlaganja kandidata u odabranim sudovima, samih izbora širom Srbije, analizu pravnog okvira i razgovor sa sudijama koje su učestvovale u izbornom procesu.

Zbog ograničenja usled pandemije virusa COVID-19, prisustvo posmatrača bilo je smanjeno u odnosu na izbore 2015. godine.

Analiza međunarodnih standarda koji uređuju sudske i tužilačke savete, kao i relevantnog pravnog okvira u Srbiji, predstavlja sažetak relevantnih delova prethodnog izveštaja, jer nije bilo nikakvih promena od njegovog objavljivanja.

S obzirom na to da praktično nijedna preporuka Misije iz Izveštaja posmatrača o izborima 2015. godine nije uzeta u obzir, veliki broj istih problema pojavio se i na izborima 2020. godine, te preporuke ostaju uglavnom iste:

  • Izmeniti pravni okvir kako bi se promenio način izbora članova Visokog saveta sudstva, tako da se umanji značaj Narodne skupštine u izbornom postupku i da se omogući da Savet radi oslobođeni od neprimerenog spoljnog uticaja;
  • Izmeniti pravni okvir kako bi postupak sticanja statusa kandidata bio jasnije regulisan;
  • Dodatno unaprediti pravni okvir koji se odnosi na rešavanje sporova, uz obezbeđivanje
    efikasnih pravnih lekova.

Ovaj izveštaj nastao je sa ciljem da pruži informacije o tekućem procesu reforme pravosuđa u Srbiji i pruži relevantnim državnim institucijama i zainteresovanim stranama u pravosuđu  objektivnu procenu i konkretne preporuke za dalje jačanje nezavisnosti, odgovornosti i efikasnosti srpskog pravosuđa.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Besplatna vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV) u Srbiji

Beograd, 03. decembar 2021. – Država uvodi besplatnu vakcinaciju protiv humanog papi…