Naslovna Politika Evropska unija Objavljen Izveštaj o uticaju demografskih promena u Evropi

Objavljen Izveštaj o uticaju demografskih promena u Evropi

3 minuta za čitanje
0
89
građani

Brisel, 17. jun 2020. – Evropska komisija je objavila prvi izveštaj o uticaju demografskih promena.

U izveštaju su predstavljeni uzroci dugoročnih promena i njihove posledice širom Evrope, a ističe se i povezanost demografskih struktura sa štetnim učinkom i potencijalom za oporavak od krize.

Dubravka Šuica izjavila je da je „kriza je razotkrila brojne slabe tačke, od kojih su neke povezane i s korenitim demografskim promenama koje već utiču na naša društva i zajednice širom Evrope“, izjavila je Dubravka Šuica (potpredsednica Evropske komisije zadužena za demokratiju i demografiju).

Dodaje i da taj dvostruki izazov mora doprineti planiranju zdravstvene zaštite, budžeta i javnog života u narednim decenijama. „Mora nam pomoći u rešavanju pitanja kao što su pristup uslugama, briga u zajednici, pa čak i usamljenost. Na kraju krajeva, radi se o suživotu. Rešavanje pitanja demografskih promena ključno je za izgradnju pravednijeg i otpornijeg društva“, navodi Šuica.

U izveštaju se opisuju dugoročni demografski trendovi u evropskim regionima, od dužeg očekivanog životnog veka do niže stope nataliteta, starenja društva, manjih domaćinstava i sve veće urbanizacije. U dokumentu se ukazuje i na sve manji udeo Evropljana u svetskom stanovništvu, za koji se očekuje da će do 2070. iznositi manje od 4 %.

Ističu se i znatne razlike u demografskim promenama među regionima kao i potreba za rešavanjem pitanja uticaja tih promena na rast i održivost, zapošljavanje, zdravstvo i dugotrajnu brigu u različitim delovima Evrope.

Izveštaj označava početak rada ove Komisije u tom području i poslužiće da se pronađe adekvatni oblik pomoći najpogođenijim ljudima, regionima i zajednicama. Biće i ishodište za buduću Zelenu knjigu o starenju i dugoročnoj viziji za ruralna područja. Izveštaj je dopunjen informativnim člancima za pojedine zemlje i detaljnim statističkim podacima.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Mijatović: Istragom utvrditi odgovorne za policijsko nasilje

Strazbur, 08. jul 2020. – Komesarka Saveta Evrope (SE) za ljudska prava Dunja Mijatović is…