Naslovna Vesti Srbija Objavljena analiza „Rodna ravnopravnost u kontekstu održivog razvoja i rešenja sadržanih u Zakonu o rodnoj ravnopravnosti“

Objavljena analiza „Rodna ravnopravnost u kontekstu održivog razvoja i rešenja sadržanih u Zakonu o rodnoj ravnopravnosti“

2 minuta za čitanje
0
93
Istraživanje

Beograd, 28. oktobar 2021. – Objavljena jeAnaliza „Rodna ravnopravnost u kontekstu održivog razvoja i rešenja sadržanih u Zakonu o rodnoj ravnopravnosti“ autorke prof. dr Marijane Pajvančić.

Analiza he  pripremljena u okviru rada Tematske grupe Rodna ravnopravnost koja deluje u okviru Socijalnog stuba platforme Održivi razvoj za sve.

Dokument ukazuje na ključne novine koje donosi nedavno usvojeni Zakon o rodnoj ravnopravnosti i na mehanizme koje je potrebno razviti za njegovu efikasnu primenu u javnom, privatnom i civilnom sektoru.

Analiza povezuje nova rešenja Zakona sa Agendom 2030, kao i sa Nacionalnom strategijom za rodnu ravnopravnost koja je u trenutku izrade ove analize još u izradi.

Konkretne mere na koje ukazuje analiza usmerene su na: Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, Savet za rodnu ravnopravnost, Institucionalni mehanizmi rodne ravnopravnosti na nivou autonomne pokrajine, Institucionalni mehanizmi u jedinicama lokalne samouprave,

Lica za rodnu ravnopravnost u organima javne vlasti. Analizom se predlaže i šire uključivanje civilnog društva u pripremu pratećih i dopunskih dokumenata za primenu Zakona, kao i za praćenje njegove primene. Analiza je osnov za dalji rad Tematske grupe i tema je javne debate koju organizuje Socijalni stub platforme Održivi razvoj za sve 29. oktobra 2021. godine.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

U 2021. uhapšeno najviše novinara u poslednjih dvadesetak godina

Pariz, 16. decembar 2021. – U svetu je tokom ove godine uhapšeno 488 novinara i medi…