Naslovna Vesti Evropska unija Objavljene EU smernice za siguran povratak na radno mesto nakon završetka pandemije korona vurisa

Objavljene EU smernice za siguran povratak na radno mesto nakon završetka pandemije korona vurisa

2 minuta za čitanje
0
766
žena sa maskom

Brisel, 25. april 2020. – Pandemija koronavirusa pokazala je koliko je važno da su u svim privrednim sektorima na snazi stroge mere bezbednosti i zdravlja na radu, kao i da li su obezbeđeni odgovarajući uslovi rada.

Evropska agencija za bezbednost i zdravlje na radu (EU-OSHA) je agencija Evropske unije za informisanje o bezbednosti i zdravlju na radu.

Nakon izbijanja krize uzrokovane koronavirusom EU-OSHA je objavila smernice za radna mesta. Te smernice sadrže najvažnije informacije i savete o pandemiji koronavirusa.

Evropski komesar za zapošljavanje i socijalna prava Nicolas Schmit izjavio je da je “danas više nego ikad jasno da su zaštita i promovisanje bezbednosti i zdravlja na radu značajno važni za radnike, preduzeća, sistem socijalne zaštite i društvo u celini”.

Dodao je i da se “u ovim smernicama nalaze odgovori na praktična pitanja poslodavaca, na primer, kako što više umanjiti rizik od zaraze koronavirusom na radnome mestu, kako ažurirati procenu rizika i kako se pobrinuti za radnike koji su se razboleli”.

Smernice će pomoći poslodavcima i preduzećima da organizuju povratak na posao i daju praktične savete svojim zaposlenima.

Evropska komisija ističe da pridaje veliku važnost tome kako obezbediti da se radnici vrate u sigurno i zdravo radno okruženje. Smernice su važan doprinos EU u ovom osetljivom perodu.

EU-OSHA je ove smernice izradila u saradnji s Evropskom komisijom, uz učešće  trostranog Savetodavnog odbora za bezbednost i zdravlje na radu, kao i Odbora viših inspektora rada. Smernice će se redovito ažurirati pouzdanim informacijama u skladu s razvojem situacije.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstv…