Naslovna Politika Obradović: Kaićev tekst je posledica političke klime koju generiše predsednik Srbije i njegova stranka

Obradović: Kaićev tekst je posledica političke klime koju generiše predsednik Srbije i njegova stranka

5 minuta za čitanje
0
221
Vukašin Obradović

Beograd, 23. oktobar 2019.  – Potpuno je sigurno da je sporni tekst Ištvana Kaića u kojem kleveće novinare posledica klime koju generišu predsednik Srbije i njegova stranka, ocenio je novinar Vukašin Obradović.

Redakcija lista Danas je saopštila da je „takozvani medijski analitičar Ištvan Kaić u tekstu na svom blogu, koji su preneli sajtovi Informera, Pinka i Srpskog telegrafa, na najgrublji način uvredio i oklevetao novinarku Danasa Snežanu Čongradin, kao i mnoge druge kolege iz slobodnih medija nazivajući ih narkomanima i alkoholičarima“.

Imajući u vidu da se u pomenutom tekstu i novinari N1 targetiraju, N1 je najavio da će preduzeti sve mere na zaštiti njihovog integriteta.

Ništa „odvratnije nije se pojavilo u srskom medijskom prostoru“, koji je već obilovao uvredama na račun novinara, rekao je Obradović govoreći za N1 o tom tekstu.

Ono što je on napisao je gomila uvreda na račun pre svega novinara koji nisu pod kontrolom vlasti. One prevazilaze dosadašnji nivo, jer se otvoreno pripisuju ljudima i narkomanija i alkoholizam“, kaže on.

To je osnovni argument cele priče, navodi Obradović i dodaje da je to ispod svakog civilizacijskog nivoa.

Sloboda mišljenja kao svaka sloboda nije neograničena, ona je ograničena slobodom drugog, ovo su prostačke uvrede… to je targetiranje nekih medija, a novinari koji su navedeni su kolateralna šteta“, rekao je.

Kako navodi Obradović, nastavlja se bitka koju vlast uporno vidi protiv malo nezavisnih medija, samo se prelazi na drugi teren.

To je deo fronta, linije odbrane vlasti pre svega od vesti koje predstavljaju opasnost po režim, a jedino se mogu pročitati na ovim medijima“, dodaje.

Sasvim je jasno da vlast stoji iza tih napada i tu nema spora, ističe Obradović za N1. On smatra da će se ovakvi napada intenzivirati pred izbore.

Biće još žešći pritisak, to će biti veliki pritisak i za ove medije“, navodi.

Obradović je rekao i da ne razume zašto je list Danas tražio da se Vučić distancira i osudi ovakvo pisanje.

Kako je rekao, „ne može neko ko je indirektni naručilac ovog teksta da se distancira“.

Ne mogu da kažem da je Vučić rekao Ištvanu Kaiću da napiše tekst, ali potpuno sam siguran da je taj tekst posledica političke klime koju generiše predsednik Srbije i njegova stranka, i čudno je da od njega sad tražite da se distancira, ali mogu da shvatim to kao ukazivanje na onoga ko stoji iza svega, ako je to želja kolega iz Danasa“, kaže on.

Obradović je rekao da se plaši se da to ne bude najava nečega da ćemo imati svaki dan ovakve tekstove. Ne treba takvu mogućnost zanemariti.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Mališić: Vanredno stanje je bilo Meka za lansiranje lažnih vesti

Beograd, 26. maj 2020. – Mada je centralizacija informacija uvedena, pa suspendovana…