Naslovna Politika Evropska unija Obradović: Vlast želi preko REM-a da održi kontrolu nad elektronskim medijima

Obradović: Vlast želi preko REM-a da održi kontrolu nad elektronskim medijima

4 minuta za čitanje
0
148
Vukašin Obradović

Beograd, 31. maja 2019. – Član Radne grupe za izradu Medijske strategije Vukašin Obradović kaže za TV N1 da se oseća izigranim jer su radili šest meseci na tom dokumentu da bi država znatno izmenila tekst i poslala u Brisel.

Izmene pokazuju da vlast želi preko REM-a da održi kontrolu nad elektronskim medijima, da koristi praznine ne bi li pomogla medijima na koje ima uticaj, dodaje.

U izveštaju Evropske komisije kritike su se nizale i u oblasti medija. Jedna od retkih pohvala odnosila se na rad Radne grupe koja je u saradnji sa Vladom pripremala Nacrt medijske strategije.

Međutim, novinari koji su pripremali taj dokument kažu da mesta pohvalama nema, jer je Vlada u poslednjem trenutku Nacrt strategije, bez prethodnih konsultacija sa članovima Radne grupe, izmenila i takav dokument poslala u Brisel.

Izveštaj jeste kritički i u mnogo čemu odražava realno stanje na srpskoj medijskoj sceni, kaže Obradović o tom delu evropskog dokumenta.

On navodi da je Medijska strategija jedan dokument koji nema dominantan uticaj na stanje na medijskoj sceni, ali da je važan strateški – da pokazuje pravac u kom će se mediji kretati. Međutim, nije zakon koji može da promeni neke bitne odnose u praksi, ocenjuje.

Obradović dodaje da je to što je doneta Medijska strategija očigledno bilo za Vladu Srbije jedan način da se osiguraju pozitivni poeni kod EK, jer su, kako kaže, smatrali da će to, kao 2010. kad je doneta prva, izazvati lavinu pohvala, ali – nažalost to nije bilo tako.

Obradović dodaje da je registrovano (u izveštaju EK) donošenje Medijske strategije, ali uz to i one stvari koje pokazuju da nema napretka u medijskoj sferi i da postoji zabrinutost s tim u vezi.

Kao član Radne grupe osećam se izigranim… Radili smo šest meseci na jednom tekstu, usaglašavali ga sa predstavnicima države i predstavnicima drugih udruženja, a onda je država, ne znamo ko i na osnovu kojih kriterijuma, izmenila znatno tekst i poslala u Brisel“, kaže Obradović.

On navodi da sada ne znaju kakav će to dokument biti na kraju, jer su „sva iznenađenja moguća nakon ovog“. Čemu služi Radna grupa, u kojoj se slože o nacrtu strategije predstavnici države, a onda u nekom kabinetu, neko izmeni neke od ključnih odredbi, pita gost emisije „360 stepeni“.

Navodi da je u pitanje dovedena autonomija izrade i dodaje: „Plašim se da taj naš rad nema nikakvog smisla“, prenosi portal Autonomija.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

CINS: Privilegije za provladine medije i pored toga što krše profesionalne i etičke standarde