Naslovna Politika Evropska unija Obrazovanje nije obična usluga

Obrazovanje nije obična usluga

2 min read
0
447

Evropski studenti i profesori traže da se obrazovanje u cilju očuvanja kvaliteta u potpunosti isključi iz pregovora Evropske unije i SAD o sporazumu o slobodnoj trgovini, što se traži i za audio-vizuelni sektor.

Ističući da se na obrazovanje ne može gledati kao na običnu ekonomsku uslugu, studenti i profesori kao potencijalna polja razdora navode priznavanje visokoškolskih diploma i mogućnost da američke profitne kompanije koje otvore ogranke u EU tuže evropske vlade. Cilj sporazuma o kojem pregovaraju EU i SAD je uklanjanje prepreka u transatlantskoj trgovini, investicijama, uslugama. Kao problematični sektori u pregovorima SAD i EU, pored obrazovanja, smatraju se i kultura, zdravstvo i očuvanje prirodne sredine.

Predsednik SAD Barak Obama je 26. marta u Briselu posle samita SAD-EU odbacio kritike vezane za budući sporazum i izjavio da dve strane treba da ubrzaju pregovore. Obama je takođe rekao da svima savetuje da čekaju šta će na kraju biti dogovoreno tim sporazumom pre nego što krenu da prave razne pretpostavke.

Iako se najveći deo pregovora o Transatlantskom trgovinskom i investicionom partnerstvu (TTIP) drži podalje od očiju javnosti, Evropska studentska unija (ESU) strahuje od činjenice da bi obrazovanje moglo da bude tretirano kao "obična usluga".

Opširnije na portalu euractiv.rs.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

PrEUgovor: U Srbiji zabrinjavajuće tendencije u oblastima vladavine prava

Beograd, 16. april 2019. – Rokovi za ispunjavanje preuzetih obaveza iz akcionih plan…