Naslovna Civilno društvo OCD: Obustaviti javne uvide dok traje vanredna situacija

OCD: Obustaviti javne uvide dok traje vanredna situacija

2 minuta za čitanje
0
98
civilno društvo

Beograd, 04. decembar 2020. – Više organizacija civilnog društva zatražilo je od Vlade Srbije, nadležnih ministarstava, Beograda i lokalnih samouprava da zbog epidemije kovida-19 bez odlaganja obustave sve postupke javnog uvida u planske akte i sve postupke procene uticaja na životnu sredinu, do ukidanja vanredne situacije.

U uslovima vanredne situacije, kada postoji opravdan rizik od zaraze učesnika javnih konsultacija, neophodno je obezbediti dosledno poštovanje načela učešća javnosti koje je promovisano Zakonom o planiranju i izgradnji i Zakonom o zaštiti životne sredine, navodi se u saopštenju.

Ističe se da su postupci koji se sprovode bez učešća javnosti protivzakoniti i primeri su direktnog kršenja garantovanih prava javnosti da učestvuje u procesu donošenja odluka.

Nakon smirivanja epidemiološke situacije i ukidanja vanredne situacije potrebno je omogućiti sprovođenje javnih konsultacija i javnih rasprava uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Grupa nevladinih organizacija posebno zahteva od grada Beograda da odmah  obustavi postupke javnog uvida u nacrte planova detaljne regulacije za deo Makiškog polja i prostorne celine Kosančićev venac, jer ne postoje uslovi da se javni uvid sprovode u skladu sa zakonom.

Ignorisanje ovih zahteva predstavljalo bi grubo kršenje demokratskih načela i direktno izlaganje građana rizicima od zaraze korona virusom, navodi se u saopštenju koje su potpisali Beogradska otvorena škola, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Inicijativa Pravo na vodu, Ne davimo Beograd, Organizacija za političku ekologiju Polekol i Regulatorni Institut za obnovljivu energiju – RERI.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Matić: U Srbiji donirano više od 90 miliona evra za opšte dobro

Beograd, 30. 09. 2021. – Direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić ukazao je…