Naslovna Civilno društvo OCD: Skupština da povuče sporni uslov za izbor poverenika za informacije

OCD: Skupština da povuče sporni uslov za izbor poverenika za informacije

3 minuta za čitanje
0
146
civilno društvo

Beograd, 15. jun 2019. – Više organizacija civilnog društva pozvale su skupštinski Odbor za kulturu i informisanje da iz poziva poslaničkim grupama za predlaganje kandidata za izbor novog poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti povuče uslov koji nije predviđen zakonom, a odnosi se na obavezu da kandidat u trenutku predlaganja za funkciju poverenika nije zaposlen u drugom državnom organu.

Potpisnici ovog saopštenja su Beogradski centar za bezbednosnu politiku, CRTA, Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM, Partneri za demokratske promene, SHARE fondacija, Transparentnost i Fond za otvoreno društvo.

Ovaj uslov je eliminišući faktor za sve kandidate koji trenutno rade u državnim organima, uključujući i Službu poverenika, a u suprotnosti je sa članom 30 Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja u kome se navodi da osoba koja bude izabrana za poverenika ne može da nastavi sa radom u drugom državnom organu, navedeno je u saopšenju.

Takođe se ukazuje da je nadležni skupštinski Odbor pokrenuo postupak za izbor novog poverenika skoro šest meseci nakon isteka mandata Rodoljubu Šabiću, a ostavio samo pet radnih dana za dostavljanje predloga i poziv uputio samo poslaničkim grupama, ali ne i zainteresovanoj javnosti.

Kako je navedeno, ukoliko novi poverenik bude izabran u ovakvom postupku, biće narušen legalitet, kao i legitimitet ovog nezavisnog državnog organa i dodatno urušen demokratski sistem u Srbiji.

Skupštinski Odbora se poziva da prihvati predloge kriterijuma transparentnosti, otvorenosti i integriteta procesa izbora novog poverenika koji je Narodnoj skupštini još u novembru dostavilo više od 80 organizacija civilnog društva, medija, predstavnika poslovne, stručne i naučne zajednice.

Time bi se, kako je navedeno, javnosti omogućilo da bude adekvatno informisana i uključena u proces izbora novog poverenika.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Projekcija plesnog videa “Pogled” i razgovor o socijalnoj funkciji umetnosti na festivalu KONDENZ

Beograd, 21. oktobar 2019. – Na ovogodišnjem izdanju Festivala savremenog plesa i performa…