Naslovna Kultura Od Vlade Srbije zatražene mere za pomoć medijima i medijskim radnicima

Od Vlade Srbije zatražene mere za pomoć medijima i medijskim radnicima

4 minuta za čitanje
0
142
mediji

Beograd, 29. mart 2020. – Medijska i novinarska udruženja, kao i sindikat Nezavisnost, uputili su Vladi Srbije zajednički predlog mera, kako bi se suzbile negativne posledice po ekonomski opstanak medija i radna prava novinara i medijskih radnika, te tako osigurao nesmetan protok informacija i potpuno i pravovremeno informisanje javnosti.

Mere su zajednički predložili Asocijacija onlajn medija, Asocijacija medija, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Granski sindikat kulture, umetnosti i medija Nezavisnost.

Oni od vlade, između ostalog, traže umanjenje ili oslobođenje od plaćanja doprinosa i poreza na zarade za vreme trajanja vanrednog stanja, zatim umanjenje ili oslobađanje od plaćanja poreza na dobit za vreme trajanja vanrednog stanja, oslobođenje od naplate komunalnih naknada i ostalih nameta gradova i opština, uključujući porez na imovinu, u vreme trajanja vanrednog stanja, a traže i uvođenje trajne mere oslobađanja plaćanja PDV-a.

Traže i isplatu novca prema ugovorima zaključenim putem javnih konkursa za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja od javnog interesa u što kraćem roku, zatim potpunu obustavu naknada koje mediji plaćaju RATEL-u, REM-u, ETV-u, kao i organizacijama za kolektivno ostvarivanje autorskih prava SOKOJ, OFPS i PI u vreme trajanja vanrednog stanja.

Zatražili su i formiranje posebnog fonda za pravovremeno i istinito izveštavanje o vanrednom stanju, kao i borbi protiv dezinformacija, zatim podsticajne mere koje će društveno odgovorna lica i firme stimulisati za ulaganja u lokalne medije, kao i nekoliko mera za zaštitu radnih prava novinara i medijskih radnika.

U ovom trenutku, mediji se suočavaju sa dramatičnim umanjenjem prihoda usled gubitka prihoda od reklama i drugih poslovnih prihoda, sa nelikvidnosti i problemima u naplati potraživanja, sa odlaganjem ili prolongiranjem rokova za sprovođenje projektnog sufinansiranja ili drugih javnih konkursa, a u posebno teškoj situaciji su lokalni mediji i slobodni novinari”, navodi se u pismu Vladi Srbije.

Zatražili su i obezbeđivanje zaštitne opreme za medijske radnike koji svoj posao obavljaju i tokom trajanja pandemije, kao i da se omogući učešće na konferencijama za medije i putem onlajn platformi sa mogućnošću postavljanja pitanja.

Veliki broj država je već uveo mere za pomoć medijima i slobodnim novinarima te smatramo da će i naša država pokazati razumevanje i uvažiti zahteve medijske i novinarske zajednice i uvideti važnost postojanja profesionalnih medija u ovakvim okolnostima”, poručuje se u pismu.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Kultura
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Roman Vide Ognjenović “Kuća mrtvih mirisa” objavljen na ruskom jeziku

Beograd, 22. maja 2020. – Roman Vide Ognjenović Kuća mrtvih mirisa objavljen je nedavno na…