Naslovna Civilno društvo Odlaganje konačnog formiranja Skupštine koči rad nezavisnih institucija

Odlaganje konačnog formiranja Skupštine koči rad nezavisnih institucija

4 minuta za čitanje
0
325
Otvoreni parlament

Beograd, 10. septembar 2020. – Koalicija organizacija civilnog društva “Otvoreni parlament” saopštila je da je prošlo mesec dana od kada su potvrđeni mandati narodnih poslanika novog saziva Narodne skupštine, a da se Skupština od tada nije sastala nijednom niti je izabrano skupštinsko rukovodstvo.

Otvoreni Parlament navodi i da su u prethodna dva saziva predsednici Skupštine izabrani za manje od nedelju dana od dana potvrđivanja mandata narodnih poslanika.

Odugovlačenje sa nastavkom konstitutivne sednice Skupštine nastavlja se trend urušavanja funkcionisanja Parlamenta kao najvišeg predstavničkog tela. Ujedno, to dovodi i do niza ozbiljnih problema u funkcionisanju državnog sistema, posebno u pogledu rada nezavisnih institucija“, navodi se u saopštenju.

Kako navodi Otvoreni parlamentusled odugovlačenja kasni se i sa izborom funkcionera nezavisnih institucija, čime se koči njihov efikasan i delotvoran rad“.

Time Skupština javnosti šalje lošu poruku o svom odnosu prema nezavisnim institucijama i njihovom doprinosu u sprovođenju efikasnog parlamentarnog nadzora nad radom izvršne vlasti“, navodi se u saopštenju.

Otvoreni parlament podseća da je, u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije, Skupština bila dužna da izabere novog Poverenika za zaštitu ravnopravnosti do kraja avgusta 2020. godine.

Takođe, novi Zakon o sprečavanju korupcije koji je usvojen pre godinu i po dana, a čija je primena počela 1. septembra 2020. godine, obavezao je Skupštinu da u istom roku izabere članove Veća Agencije za borbu protiv korupcije, koje je zamenilo dosadašnji Odbor ove nezavisne institucije.

Kašnjenjem sa izborom članova Veća, odredbe novog zakona uz Skupštinu nije poštovalo i Ministarstvo pravde, koje je bilo dužno da raspiše javni konkurs za izbor članova Veća i Skupštini dostavi predlog kandidata, kako bi se postupak izbora članova Veća okončao do početka primene novog zakona“, navodi se u saopštenju.

Projekat “Otvoreni Parlament” na nacionalnom i lokalnom nivou sprovodi koalicija organizacija civilnog društva koju čine Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), YUCOM Komitet pravnika za ljudska prava i SeConS Grupa za razvojnu inicijativu iz Beograda, kao i Nacionalna koalicija za decentralizaciju sa sedištem u Nišu i Zaječarska inicijativa iz Zaječara.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

ACT: Poziv za dodelu grantova za javno zagovaranje na lokalnom nivou

Beograd, 15. novembar 2021. – Projekat Vlade Švajcarske “Zajedno za aktivno građansk…