Naslovna Politika Odluka o vanrednom stanju na teritoriji Srbije stupila na snagu

Odluka o vanrednom stanju na teritoriji Srbije stupila na snagu

6 minuta za čitanje
0
251
Vlada Republike Srbije

Beograd, 16. mart 2020. – Odluka o vanrednom stanju na teritoriji Srbije stupila je na snagu.

Odluka podrazumeva zatvaranje obrazovnih ustanova, granica, zabranu kretanja osobama starijim od 65 godina u celoj zemlji, kao i izmenu režima gradskog prevoza u Beogradu.

Uvođenje vanrednog stanja ne znači da prestaje rad u privredi, privatnom i javnom sektoru.

Granice Srbije zatvorene su za sve strane državljane, sa izuzetkom diplomata akreditovanih u Srbiji i stranaca sa boravišnom dozvolom, saopštila je Vlada Srbije.

Građani Srbije i akreditovane diplomate i strani državljani koji imaju boravište u Srbiji u obavezi su da po dolasku u Srbiju budu u samoizolaciji najmanje 14 dana.

Za one koji dolaze iz Švajcarske, Irana, Rumunije, Španije, Nemačke, Francuske, Austrije, Slovenije i Grčke propisana izolacija od 28 dana.

Ova mera će biti striktno kontrolisana i njeno kršenje biće najstrože sankcionisano. Građanima će pri ulasku u zemlju biti uručeno zakonski obavezujuće rešenje. Zaprećena zatvorska kazna za kršenje ove odredbe je do tri godine zatvora“, navodi se u saopštenju Vlade.

Kako se navodi u saopštenju, “do daljeg” neće raditi vrtići, osnovne i srednje škole i univerziteti u Srbiji, dok će se upis dece odvijati elektronskom poštom, posredstvom e-Uprave.

Navodi se da je eVrtić dostupan za celu Srbiju, a eUpis će biti aktivan od 1. aprila. Dodaje se da će probni test za malu maturu biti urađen putem nove tehnologije.

Nastava će se odvijati na daljinu putem kanala javnog servisa Radiotelevizije Srbije – RTS3, platforme RTS Planeta, kao i internet platformi za učenje.

Uvođenje vanrednog stanja ne znači da prestaje rad u privredi, privatnom i javnom sektoru, navedeno je u vladinom saopštenju, uz preporuku poslodavcima da proces rada organizuju tako da svi koji mogu rade od kuće.

Ako rad od kuće nije moguć, proces rada treba organizovati tako da se strogo poštuju sve higijensko-tehničke mere za sprečavanje širenja zaraze – ograničen broj ljudi u prostoriji, korišćenje zaštitnih maski“, navodi se.

Vlada je pozvala sve poslodavce u Srbiji da u maksimalnoj meri svim svojim zaposlenima omoguće rad od kuće i istakla da je “veoma važno da u ovom trenutku pokažemo solidarnost” dodajući da se to posebno odnosi na građane čija dece prestaju da idu u vrtiće i škole.

Građanima se savetuje samoizolacija, bez okupljanja, bez poseta, bez izlazaka iz kuće bez preke potrebe, sa izuzetkom odlaska u prodavnice i apoteke, šetanje kućnih ljubimaca i bacanje smeća.

Preporuka za starije od 70 godina je da uopšte ne izlaze napolje, a da za njih sve neophodne radnje obavljaju mlađi članovi porodice“, navodi se u saopštenju.

Javni prevoz na teritoriji Beograda biće izmenjen, ukida se noćni prevoz, a za dnevni se uvodi subotnji red vožnje.

Ograničava se povećanje cena osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme. (Uvode se) stroge kazne za podizanje cena u vreme vanrednog stanja. Moguće je podizanje cena samo u granicama međugodišnje stope inflacije“, istaknuto je u saopštenju Vlade.

Vlada Srbije navela je da je “u potpunosti posvećena” borbi protiv širenja korona virusa, kao i da “iz minuta u minut prati” razvoj situacije u zemlji, regionu i svetu i “blagovremeno će obaveštavati građane o svemu“, kao i doneti “sve potrebne odluke u cilju očuvanja zdravlja građana“.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je 16. marta da je u Srbiji potvrđeno sedam novih slučajeva zaraženih korona virusom, čime je broj potvrđenih slučajeva porastao na 55.

Do 16. marta u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirana je ukupno 301 osoba, preneo je Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Tokom pandemije starije generacije povećale ulaganja u bitkoin

London, 03. jul 2020. – Pripadnici starijih starosnih grupa, “Bejbi bumera” i …