Naslovna Društvo Odluka Saveta Evrope o presudi Evropskog suda u slučaju ‘Nestale bebe’ protiv Srbije

Odluka Saveta Evrope o presudi Evropskog suda u slučaju ‘Nestale bebe’ protiv Srbije

5 minuta za čitanje
0
316
Savet Evrope

Beograd, 06. mart 2020. – Srbija mora da sprovede presudu Evropskog suda za ljudska prava iz 2013. godine u predmetu “Zorica Jovanović protiv Srbije”, u vezi s navodima o bebama nestalim iz porodilišta, i da najkasnije do 1. oktobra 2020. godine dostavi sveobuhvatne informacije o tome odlučio je Komitet ministara Saveta Evrope.

Ranije je objavljeno da je Zorica Jovanović majka kojoj su doktori u ćuprijskoj bolnici 1983. saopštili da je njen sin umro, a nisu joj dali da ga vidi, za uzrok smrti su naveli da je nepoznat, a smrt njenog sina nije zavedena u matičnoj knjizi umrlih, niti je telo bebe predato porodici.

U odluci dostavljenoj agenciji Beta, Komitet ministara konstatuje da je na zasedanju 3-5. marta najpre podsetio da se taj slučaj odnosi na to da tužena država Srbija “i dalje ne uspeva da pruži verodostojne informacije o pitanju sudbine beba prijavljenih kao nestalih iz porodilišta uglavnom u periodu od 1970-ih do 1990-ih godina“.

Komitet je pozdravio dolazak državnog sekretara Ministarstva pravde koji je izneo novosti u tom slučaju i “izrazio veliko zadovoljstvo što je 29. februara parlament (Srbije) usvojio zakon kojim se uspostavlja mehanizam nezavisne istrage za utvrđivanje sudbine ‘nestalih beba’ “.

Uz to je Komitet pozdravio i “nedavne napore svih nadležnih organa (Srbije) da intenzivno sarajuju s raznim organizacijama roditelja da bi se našli načini i sredstva za rešavanje njihovih problema, uključujući konsultacije s roditeljima koje je organizovala premijerka (Ana Brnabić) 28. februara kako bi se u potpunosti uzela u obzir njihova zabrinutost“.

Komitet je “sa interesovanjem konstatovao da su te konsultacije rezultirale dodatnim izmenama (predloga zakona), posebno formiranjem komisije koja i roditeljima, i osobama koje sumnjaju da one mogu biti ‘nestale bebe’, kao i ombudsmanu, omogućavaju da pokrenu istražni postupak“.

To telo Saveta Evrope je “pozdravilo i činjenicu da su vlasti tokom procesa usvajanja zakona održavale blisku saradnju sa Sekretarijatom (Saveta Evrope) da bi se obezbedilo rešenje koje je u skladu s Konvencijom (Saveta Evrope)” i “pozvalo ih da nastave saradnju da bi osigurali potpuno i efikasno sprovođenje presude“.

Komitet je “vlasti (Srbije) pozvao da brzo preduzmu neophodne praktične mere kako bi osigurale efikasnu primenu novog mehanizma za utvrđivanje činjenica, posebno uspostavljanje DNK-baze podataka radi olakšavanja procesa utvrđivanja istine i obuke istražnih sudija i policije za postupanje u slučajevima ‘nestalih beba’ “, uz korišćenje stručnosti u okviru Saveta Evrope i njegovih država članica.

Komitet ministara Saveta Evrope je uz to “pozvao vlasti (Srbije) da najkasnije do 1. oktobra 2020. godine pruže sveobuhvatne informacije o sprovođenju i funkcionisanju mehanizma istrage” i “odlučio da nastavi svoj nadzor nad ovim slučajem po standardnoj proceduri” piše na kraju teksta.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Ilić: Ugrožena odbrana i vodosnabdevanje Beograda

Beograd, 02. jun 2021. – Predstavnik grupe Savski nasip Oliver Ilić  izjavio je FoNe…