Naslovna Politika Održan sastanak opozicionih vlasti o inicijativi za utvrđivanje stanja demokratije u Srbiji

Održan sastanak opozicionih vlasti o inicijativi za utvrđivanje stanja demokratije u Srbiji

3 min read
0
629
sastanak

Šabac, 30. maj 2018. –  U Šapcu je održan sastanak predstavnika opozicionih lokalnih samouprava o inicijativi za utvrđivanje činjenica o stanju lokalne demokratije u Srbiji.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović podržali su inicijativu predsednika Opštine Paraćin Saše Paunovića da se pozove Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope da u okviru svojih nadležnosti organizuje misiju za utvrđivanje činjenica o stanju lokalne demokratije u Srbiji.

Podršku toj inicijativi su pružili i predstavnici opozicije, među kojima je i Demokratska stranka, koji su o tome razgovarali sa zvaničnicima lokalnih vlasti na današnjem zajedničkom sastanku u šabačkoj Gradskoj kući.

Savet Evrope (SE) je, kako je bilo objavljeno 24. maja, prihvatio zahtev Opštine Paraćin i Grada Šapca da sazove Kongres regionalnih i lokalnih vlasti sa ciljem da se organizuje misija za utvrđivanje činjenica o stanju lokalne demokratije u Srbiji. Taj zahtev će razmatrati Komitet zа monitoring Kongresа lokаlnih i regionаlnih vlаsti 28. junа u Istаnbulu.

Na taj sastanak je pozvаn predsednik Opštine Pаrаćin Sаšа Pаunović da bi održao prezentаciju o "orgаnizovаnim i sinhronizovаnim nаpаdimа koje uz zloupotrebu držаvnih institucijа i medijа vrši Srpskа nаprednа strаnkа".

Opština Paraćin uputila je zahtev Savetu Evrope, 16. maja, a Paunović je tada kazao da je to urađeno "nakon višemesečnog pritiska na organe lokalne samouprave u Paraćinu".

Opštinsko veće Paraćina je tada istaklo da se stanje pogoršalo 27. aprila pokušajem nasilnog upada aktivista SNS u prostorije Opštine radi sprečavanja sednice Skupštine u kojoj je odbornička grupa SNS u opoziciji.

 

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Presburger: Nesumnjiv politički uticaji i politički pritisci na uređivačku politiku manjinskih medija

Subotica, 22. oktobar 2018. – Mediji u Srbiji nisu potpuno slobodni, a taj zaključak…