Naslovna Civilno društvo Održana debata o pravednoj energetskoj tranziciji

Održana debata o pravednoj energetskoj tranziciji

2 minuta za čitanje
0
142
Debata "Pravedna energetska tranzicija"

Beograd, 07. jul 2021. -Fondacija Centar za demokratiju organizovala je, u saradnji sa Fondacijom Fridrih Ebert, debatu „Pravedna energetska tranzicija u Srbiji i potencijalne socio-ekonomske posledice“.

Šta znači pojam „Pravedna energetska tranzicija“? Da li je u Srbiji sve što ima prizvuk tranzicije, odmah osuđeno na propast? Postaje li životna sredina broj jedan pitanje u svetu? Gde je mesto Srbije na tom putu i da li smo (ne)spremni za promene na tom polju? Koliko će radnih mesta biti izgubljeno, a koliko potencijalno novih otvoreno? Da li je obustava rada na izgradnji Kolubare B i protest radnika zbog takve odluke uvod u energetsku tranziciju? Hoće li prevagnuti politički interes ili glas struke? Postoji li pravi pristup za ovu temu svih zaiteresovanih strana u Srbiji? Hoćemo li opet gledati „borbu“ između civilnog i državnog sektora?

Uvodničari u debatu su bili: Aleksandar Kovačević, ekspert za energetiku; Ksenija Petovar, redovna profesorka (u penziji) Arhitektonskog i Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu; Ilija Batas Bjelić, Institut tehničkih nauka SANU; Aleksandar Jovović, Mašinski fakultet u Beogradu; Aleksandra Mirković, koordinatorka za regionalizaciju i razvoj mreže UGS Nezavisnost, a razgovor je moderirala novinarka Ljubica Gojgić.

To su samo neka od pitanja na koje je pokušano da se odgovori na ovoj debati.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Beogradski Prajd 2023. biće održan 9. septembra

Beograd, 26. septembar 2022. – Beogradska Parada ponosa zakazana je za drugi vikend …