Naslovna Politika Održana javna rasprava o lokalnim medijskim temama od javnog interesa u Valjevu

Održana javna rasprava o lokalnim medijskim temama od javnog interesa u Valjevu

5 min read
0
510
Valjevo

Valjevo, 25. decembar 2017. – Centar za ravnomerni regionalni razvoj – CenTriR organizovao je javnu raspravu na kojoj su široj javnosti predstavljeni rezultati javnih konsultacija sprovedenih u Valjevu, a koje su imale za cilj uključivanje javnosti u definisanje medijskih tema od lokalnog  javnog interesa. 

Naime,  CenTriR već nekoliko meseci, kroz projekat „Informisan građanin=aktivan građanin“,  pokušava  da se na narednim gradskim konkursima za sufinansiranje medijskih projekata izdvajaju sredstva za one lokalne teme koje su zaista od najvećeg interesa za svakodnevni život Valjevki i Valjevaca.

Projekat „Informisan građanin=aktivan građanin“ se realizuje u okviru programa podrške: „Kaži/traži šta te zanima“ koji izvode Nezavisno udruženje novinara Srbije, Balkanska istraživačka mreža i Slavko Ćuruvija fondacija, u okviru projekta „Javni novac za javni interes“ koji finansira Evropska unija.

Kako navode iz CenTriR-a, tokom trajanja javnih konsultacija anketirano je 238 građana i građanki Valjeva, dok je na fokus grupnim diskusijama učestvovalo više od 20 predstavnika različitih sektora (obrazovanje, zdravstvo, socijalna zaštita, civilni sektor, komunlane delatnosti, sport, kultura, mladi i zaštita životne sredine). 

Ispitanici su istakli da se o dešavanjima u svom gradu najviše informišu preko lokalnih Internet portala, društvenih mreža i lokalnih TV stanica, kao i to da se lokalni mediji najčešće bave sledećim temama: praćenjem rada organa lokalne samouprave, politikom i stranačkim aktivnostima, servisnim informacijama, kulturom i sportom. 

Građani su prosečno ocenili slabom trojkom (2,6 na skali od 1-5) trenutni kvalitet medijskog sadržaja koji pružaju lokalni medji, ističući brojne zamerke na njihov rad. 

Među njima se nalaze neobjektivnost i pristrasnost u izveštavanju, kao i nedostatak raznolikosti sadržaja koji se uglavnom svodi na prosto deljenje i objavljivanje jednog te istog članka/izveštaja koji je objavio neki lokalni medij. 

Takođe, nedostaju i različite forme izveštavanja, poput debata, reportaža i istraživačkih/analitičkih tekstova, odnosno lokalni mediji sve češće liče i rade po modelu PR agencija u svrhu promocije određenih događaja ili subjekata.

Kada je reč o predlozima medijskih tema koje ispitanci smatraju posebno značajnim, te o njima treba da izveštavaju lokalni mediji plaćeni novcem građana i građanki Valjeva, dominiraju teme iz zaštite životne sredine (aerozagađenje, upravljanje komunalnim otpadom, podizanje svesti građana o zaštiti životne sredine i razvoj ekoturizma u klisuri reke Gradac), ekonomije (zapošljavanje, razvoj preduzetništva i nove investicije) i omladinske politike (unapređenje položaja mladih, pogotovo mladih sa sela).

CenTriR će na osnovu predloga sakupljenih tokom javnih konsultacija uputiti predlog odluke o lokalnim medijskim temama od javnog interesa na usvajanje Gradskom veću Valjeva.

Vreme će pokazati da će se one zaista i naći u konkursima za medijske projekte 2018. i 2019. godine.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Medijska koalcija: Vučić nastavlja da ugrožava bezbednost novinara i medijske slobode

Beograd, 19. oktobar 2018. – Koalicija novinarskih i medijskih udruženja smatra da j…