Naslovna Civilno društvo Održana konferencija o saradnji socijaldemokratskih i progresivnih političkih stranaka i društvenih pokreta

Održana konferencija o saradnji socijaldemokratskih i progresivnih političkih stranaka i društvenih pokreta

3 minuta za čitanje
0
308
konferencija

Beograd, 3. jul 2019. – Proteklog vikenda u Beogradu je održana konferencija “Vratimo demokratiju” (Reclaime democracy). 

Konferenciju je organizovao Centar modernih veština (CMV) u saradnji sa  Fondacija za evropske političke studije (FEPS)  iz Brisela i Fondacija Max Van der Stoll (FMS ) iz Holandije. 

Ova konferencija predstavlja završni događaj u okviru dvogodišnjeg projekta „Demokratija danas – za bolju saradnju socijaldemokratskih i progresivnih političkih stranka i društvenih pokreta “. Tim povodom u Beograd su došli mnogobrojni predstavnici i predstavnice stranaka i društvenih pokreta iz 10 zemalja Istočne Evrope, Zapadnog Balkana, Bliskog Istoka, Severne Afrike.

Radomir Lazović iz inicijative Ne da(vi)mo Beograd je predstavljajući rad inicijative napomenuo da su manjak demokratije, klijentalistički sitem koji su stranke uspostavile i korupcija bili glavni razlozi za formiranje pokreta.

Učesnike je kasnije zanimalo koji su njihovi uslovi za saradnju sa političkim strankama u Srbiji? Radomir je na to odgovorio da on saradnju vidi na tri ključna pitanja: fer izbori, slobodni mediji i suprotstavljanje nasilju prema neistomišljenicima.

Bivši predsednik republike Hrvatske Ivo Josipović u svom govoru se  osvrnuo na odustvo prilagodljivosti i transformacije kod socijaldemokratskih stranaka. Takođe je analizirao stanje demokratije u svetu kroz prizmu današnje Hrvatske.

Istakao je da se za vreme njegovog mandata hrvatsko društvo ubrzano menjalo na bolje. Dodao je da umesto da je taj trend nastavljen, u prethodnim godinama došlo je do retradicionalizacije društva i njegove regresije. Takođe je govorio o tome da danas osim progresivnih postoje i regresivni pokreti koji su agresivniji i populistički nastrojeni. Oni često uspevaju da mobilišu više ljudi za svoje ciljeve.

Detaljan izveštaj sa događaja možete pročitati na sajtu Centra modernih veština.

 

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Zelena komuna 22: Otvorene prijave za Građanski savet za čist vazduh u Valjevu

Valjevo, 20, septembar 2021. – Udruženja građana “iRevolucija” „Lokalni odgovor “i „…