Naslovna Civilno društvo Održana konferencija o zapošljavanju mladih u riziku

Održana konferencija o zapošljavanju mladih u riziku

6 minuta za čitanje
0
673
Konferencija „Zapošljivost mladih u riziku“

Beograd, 21. februar 2018 –  „Centar „Jaki mladi“ počeo je sa radom u januaru 2017. i za nešto više od godinu dana pružili su usluge za više od 200 mladih“, rekla je Aleksandra Grubin, menadžerka projekta „Jaki mladi – održiva socijalna inkluzija i ekonomska podrška mladima u riziku“, na konferenciji „Zapošljivost mladih u riziku“, koju su SOS Dečija sela Srbija, organizovala povodom Međunarodnog dana socijalne pravde.

Vesna Živković Kostić, načelnica odeljenja za programe zapošljavanja i preduzetništvo u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, Filijala za Grad Beograd predstavila j  aktuelne programe za podršku zapošljavanju koje sprovodi NSZ, kao što su: subvencije za samozapošljavanje, javni poziv za sprovođenje javnih radova i subvencije za poslodavce za zapošljavanje teže zapošljivih kategorija, dok je Marčela Vuinac Obućina, načelnica odeljenja za obrazovanje i obuke predstavila programe za stručnog osposobljavanje mladih, kao što su program stručne prakse i program sticanja praktičnih znanja.

U uvodnom delu konferencije govorila je i Irena Đorđević iz NALED-a, koja je govorila o programu “Praksa za jake mlade”, koji su SOS Dečija sela Srbija i NALED sproveli prošle godine, sa ciljem podrške mladima koji su odrasli bez roditeljskog staranja, kroz mogućnost da  steknu prvo radon iskustvo.

Konferencija je održana sa ciljem da predstavnici mladih i privrede uspostave dijalog o načinima za povećanje zapošljivosti mladih iz socijalno i ekonomski najugroženijih grupa na teritoriji Beograda.

U skladu sa povodom i temom, mesto održavanja konferencije bio je Kafe bar „16“, socijalno preduzeće koje, kroz obuke za konobare i barmene, mladima koji su koristili usluge Svratišta, pomaže u pronalasku posla i osamostaljivanju.

U drugom delu konferencije, orgnizovani su susreti poslodavaca i mladih, u okviru kojih su mladi, kroz razgovor sa predstavnicima kompanija, govorili o svojim potrebama i iskustvima, kad je u pitanju traženje i zadržavanje posla, dok su poslodavci mladima ukazivali na znanja i veštine koji su potrebni za pronalazak posla i razvoj karijere.

Pored toga, mladi koji koriste usluge Centra “Jaki mladi” izveli su kratak performans, kroz koji su poslodavcima prikazali sa kakvim se sve izazovima suočavaju prilikom portage za poslom.

U okviru konferencije predstavila su se i udruženja koja rade na povećanju zapošljivosti mladih: Centar za integraciju mladih, Centar za socijalno preventivne aktivnosti „GRIG“, Centar za pozitivni razvoj dece i omladine „CEPORA“, Dobrotvorna organizacija srpske pravoslavne crkve – „Čovekoljublje“, Centar za socijalnu integraciju dece i mladih „ZVEZDA“ i Centar za prevenciju kriminala i postpenalnu pomoć – „NEOSTART“.

Karijerni centar „Jaki mladi“ otvoren je u okviru projekta „Jaki mladi – – održiva socijalna inkluzija i ekonomska podrška mladima u riziku“, koji SOS Dečija sela Srbija sprovode u partnerstvu sa nemačkom Fondacijom Herman Gmajner i lokalnim partnerima , uz sufinansiranje nemačkog saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ). Osnovna uloga Centra „Jaki mladi“ je podrška u povećanju zapošljivosti mladih iz ugroženih grupa sa teritorije grada Beograda.

Fokus je na mladima od 16 do 30 godina koji su imali/imaju status deteta bez roditeljskog staranja kao i na mladima koji su uključeni u programe podrške porodicama u riziku koje sprovode SOS Dečija sela. Do sada je Centar “Jaki mladi” pružio različite usluge za povećanje zapošljivosti za preko 190 mladih.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Otvorena vrata pravosuđa: Moja prava u slučaju legitimisanja, pretresa i lišenja slobode

Beograd, 03. decembar 2021. – Brošura „Moja prava u slučaju legitimisanja, pretresa …