Naslovna Civilno društvo Održani protesti u Beogradu u organizaciji “Eko straže”

Održani protesti u Beogradu u organizaciji “Eko straže”

3 minuta za čitanje
0
208

Beograd, 10. januar 2021. – Učesnici “Protesta za bezopasan vazduh” u organizaciji Eko straže prošetali su danas od beogradskog trga Slavija do zgrade Vlade Srbije, gde su predali zahteve za usvajanje mera protiv zagađenja vazduha i adekvatnog informisanja javnosti.

Protest je završen posle 13 časova, a saobraćaj u Nemanjinoj ulici je normalizovan.

Obraćajući se učesnicima protesta koji su nosili transparente “Za Srbiju bez smoga” i “Vazduh nije roba”, Bojan Simišić iz neformalnog udruženja građana Eko straža rekao je da godine prolaze, da “nama svake godine od posledica zagađenja umre 15.000 ljudi, što je jedan manji grad u Srbiji”.

Među govornicima na protestu bio je i Aleksandar Jovanović Ćuta iz Inicijative “Odbranimo reke Stare planine”, koji je rekao da je došao ispred vrata onih koji sa “strateškim partnerima poput Linglonga ili Rio Tinta sa kojima sklapaju tajne ugovore” i poručio da “o vodi, zemlji i vazduhu nema pregovora”.

Eko straža objavila je javno listu sa oko 20 zahteva, među kojima je osnovni zahtev Vladi da se poštuje Ustav Srbije koji, kako navode, članom 74 garantuje građanima pravo na zdravu životnu sredinu i na blagovremeno i potpuno obaveštavanje o njenom stanju.

Eko straža tako traži da se obezbedi sistematsko, kontinuirano i transparentno praćenje svih relevantnih parametara zagađenja vazduha na celoj teritoriji Srbije, da se javnost pravovremeno i tačno informiše o zagađenosti vazduha i posledicama izloženosti, i to putem sredstava javnog informisanja i “zvaničnih kanala vlasti”.

Na listi zahteva organizatora protesta je i vraćanje na posao Milenka Jovanovića, koji je do nedavno bio načelnik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine, a traži se i krivična odgovornost za iznošenje netačnih i zdravstveno opasnih informacija vezanih za zagađenje vazduha.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Beogradski Prajd 2023. biće održan 9. septembra

Beograd, 26. septembar 2022. – Beogradska Parada ponosa zakazana je za drugi vikend …