Naslovna Vesti Svet OEBS objavio specijalni izveštaj o zloupotrebama pravosudnog sistema protiv medija

OEBS objavio specijalni izveštaj o zloupotrebama pravosudnog sistema protiv medija

1 minuta za čitanje
0
259
novinari

Helsinki, 03. decembar 2021. – Pored pretnji fizičkim i online nasiljem, mnogi novinari i novinarke i drugi medijski profesionalci i profesionalke suočavaju se sa rizikom da budu mete pravnog uznemiravanja i zloupotrebe pokretanja parnica protiv njih s ciljem sprečavanja da rade novinarski posao.

Takav način pritiska koristi se kao vid odmazde za nepoželjne istraživačke priče ili izveštavanje o određenim temama, zaključak je specijalnog izveštaja OEBS-a „Pravno uznemiravanje i zloupotreba pravosudnog sistema protiv medija“.

Rizici dolaze u različitim formama, od administrativnih sankcija do krivičnog gonjenja, kao i dugotrajnih i skupih građanskih parnica koje pokreću moćni pojedinci i organizacije, što je praksa koja se naziva SLAPP (od engleskog: Strategic Lawsuits Against Public Participation).

Takva vrsta pravnog uznemiravanja preti bezbednosti i ekonomskoj održivosti medija i negativno se odražava na medijski pluralizam i potkopava novinarske slobode u regionu gde deluje OEBS, što uključuje 57 država Evrope, Centralne Azije i Severne Amerike, prenosi portal media.ba.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Svet
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Marinović: Korišćenje ličnih podataka nakon dostave je zloupotreba

Beograd, 15. avgust 2022. – Onog trenutka kada dostavljač dostavi hranu svrha korišć…