Naslovna Vesti Svet OEBS: Romi trpe veće posledice pandemije

OEBS: Romi trpe veće posledice pandemije

3 minuta za čitanje
0
71
romska zastava

Varšava/Beč, 8. april 2021. – U svetu se obeležava Međunarodni dan Roma, a poslednja istraživanja evropskih organizacija ukazuju da je situacija sa ovom najmarginalizovanijom manjinom posebno pogoršana zbog uticaja pandemije kovid-19 na njihov položaj u društvu.

Evropska agencija za osnovna prava (FRA) i OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) poručuju da iako sva društva osećaju posledice pandemije kovid 19, ona ima izuzetno veliki utica na položaj Roma u Evropi i na njihovu još veću diskriminaciju i društvenu isključenost, pa je romskim društvima zato potrebna urgentna pomoć kako bi se brzo i efikasno oporavili od pandemije.

FRA je saopštila da su kovid-19 i s njim povezana ograničenja izuzetno povoljno okruženje za nova isključenja za Rome širom Evrope, i da su oni, već potisnuti na marginu društva, iskusili tokom pandemije još više uskraćivanja, diskriminacije i uznemiravanja.

ODIHR praćenje medijskog prikazivanja Roma u 2020. godini pokazalo je da se govor mržnje naglo povećao, a takođe su rasle dezinformacije o romskim zajednicama i njihovoj ulozi tokom pandemije.

OEBS povodom Svetskog dana Roma naglašava da je za angažovanje sa romskim zajednicama potreban dvostruki pristup, s jedne strane rad na smanjenju siromaštva i borba protiv rasizma i diskriminacije, a s druge strane podrška osnaživanju Roma i omogućavanju članovima te zajednice da u potpunosti učestvuju u javnom životu.

Na nacionalnom nivou države treba da se direktno i lokalno povežu sa romskim zajednicama i romskim organizacijama civilnog društva, vodeći računa da Romi budu uključeni na izabrane funkcije, a to bi vladama pružilo pouzdane informacije i omogućilo razvoj mera kojima bi se zaustavio ili bar ublažio negativni uticaj zaključavanja, navodi se u saopštenju OEBS-a.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Svet
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstv…