Naslovna Društvo OECD: Bogate zemlje moraće da pomognu siromašnim u borbi protiv klimatskih promena

OECD: Bogate zemlje moraće da pomognu siromašnim u borbi protiv klimatskih promena

2 minuta za čitanje
0
65
OECD

Barselona, 6. novembar 2020. – Bogate zemlje moraće da povećaju napore da obezbede finansijska sredstva siromašnijim zemljama pogođenim pandemijom korona virusa, za borbu protiv klimatskih promena.

To će morati da urade ukoliko žele da ispune obećanje o prikupljanju sto milijardi dolara godišnje posle 2020. godine, saopštila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

U svom godišnjem izveštaju, OECD navodi da su sredstva za klimu zemalja u razvoju porasla za 11 odsto na 78,9 milijardi dolara 2018, što je oko 20 milijardi manje od postavljenog cilja za ovu godinu.

Bogate zemlje su 2009. godine na samitu UN o klimi dogovorile da kanališu 100 milijardi dolara, iz javnih i privatnih resursa, svake godine počev od 2020. kako bi pomogle siromašnim zemljama da se razvijaju uz nisku emisiju ugljen dioksida i prilagode posledicama pogoršanja klimatskih promena.

Dostizanje tog cilja pokazalo se kao izazov, iako rastu zahtevi za pomoć zbog krize izazvene pandemijom korona virusa, prenosi Rojters.

“Donatori pod hitno moraju da povećaju napore da podrže zemlje u razvoju kako bi one mogle da odgovore na neposredne posledice pandemije i integrišu klimatske akcije u oporavak svake zemlje od krize izazvene Kovidom”, rekao je Anhel Gurija, generalni sekretar OECD-a.

Dostizanje cilja od 100 milijardi dolara godišnje smatra se kljucnim za napredak pregovora o klimatskim promenama pod pokroviteljstvom UN.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Ilić: Ugrožena odbrana i vodosnabdevanje Beograda

Beograd, 02. jun 2021. – Predstavnik grupe Savski nasip Oliver Ilić  izjavio je FoNe…