Naslovna Vesti Svet OECD: Bogati da pomognu siromašnima protiv klimatskih promena

OECD: Bogati da pomognu siromašnima protiv klimatskih promena

2 minuta za čitanje
0
550
OECD

Barselona, 12. novembar 2020. – Bogate zemlje moraće da povećaju napore da obezbede finansijska sredstva siromašnijim zemljama pogođenim pandemijom korona virusa, za borbu protiv klimatskih promena, ako žele da ispune obećanje o prikupljanju sto milijardi dolara godišnje posle 2020. godine, saopštila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

U svom godišnjem izveštaju, OECD navodi da su sredstva za klimu zemalja u razvoju porasla za 11 odsto na 78,9 milijardi dolara 2018, što je oko 20 milijardi manje od postavljenog cilja za ovu godinu.

Bogate zemlje su 2009. godine na samitu UN o klimi dogovorile da kanališu 100 milijardi dolara, iz javnih i privatnih resursa, svake godine počev od 2020. kako bi pomogle siromašnim zemljama da se razvijaju uz nisku emisiju ugljen dioksida i prilagode posledicama pogoršanja klimatskih promena.

Dostizanje tog cilja pokazalo se kao izazov, iako rastu zahtevi za pomoć zbog krize izazvene pandemijom korona virusa.

Donatori pod hitno moraju da povećaju napore da podrže zemlje u razvoju kako bi one mogle da odgovore na neposredne posledice pandemije i integrišu klimatske akcije u oporavak svake zemlje od krize izazvene Kovidom“, rekao je Anhel Gurija, generalni sekretar OECD-a.

Dostizanje cilja od 100 milijardi dolara godišnje smatra se ključnim za napredak pregovora o klimatskim promenama pod pokroviteljstvom UN.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Svet
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Marinović: Korišćenje ličnih podataka nakon dostave je zloupotreba

Beograd, 15. avgust 2022. – Onog trenutka kada dostavljač dostavi hranu svrha korišć…