Naslovna Borba protiv korupcije Opštinskoj upravi u Rači sudskom presudom naloženo da vrati uzbunjivača na posao

Opštinskoj upravi u Rači sudskom presudom naloženo da vrati uzbunjivača na posao

5 minuta za čitanje
0
330
sudijski čekić

Topola, 09. maj 2019. – Osnovni sud u Aranđelovcu, sudska jedinica u Topoli, usvojio je tužbu uzbunjivača Tomislava Veljkovića iz Rače i poništio kao nezakonito rešenje o otkazu Ugovora o radu, koji je on dobio u opštinskoj upravi, pošto je otkrio korupciju uvezi sa izgradnjom fabrike za prečišćavanje otpadnih voda.

Presudom je naloženo opštinskoj upravi u Rači da vrati Veljkovića na posao u skladu sa stručnom spremom i radnim iskustvom i prizna sva prava po osnovu rada.

Obaveza Opštinske uprave je i da plati Veljkoviću 80.250 dinara na ime troškova parničnog postupka.

Veljkoviću je odlukom opštinske uprave u Rači radni odnos prestao 15. novembra 2017. godine, a on je pravdu potražio na sudu.

Dva meseca kasnije, Veljković je vraćen je na posao domara u opštinskoj upravi, pošto je to naložio Viši sud u Kragujevcu, kao i odlaganje dejstva rešenja o otkazu do okončanja radnog spora.

Veljković je u tužbi protiv opštinske uprave Rače naveo da je pravi razlog otkaza otkrivanje korupcije, a ne racionalizacija i prestanak potrebe za poslovima koje je obavljao kao domar.

Prema rečima Veljkovića, otkaz je dobio pošto je prijavio nadležnim organima i medijima da je zloupotrebljeno više od 68 miliona dinara opštinskog novca.

Zloupotrebe je otkrio kao poverenik Samostalnog sindikata Kragujevca za Raču.
 

Opština Rača je sa preduzećem Radus BNS GP iz Pančeva sklopila ugovor vredan više od 68 miliona dinara za izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda.

U dokumentaciji je, kako navodi, stajalo da su izgrađena fabrička postrojenja i ugrađena oprema,  a istina je da su izvršeni samo grubi građevinski radovi. 

Veljković je te zloupotrebe prijavio nadležnom tužilaštvu, a pošto je video da predmet predugo stoji i da se ne rešava, izvršio je uzbunjivanje javnosti i zajedno sa portalom "Pištaljka" učestvovao u novinarskom istraživanju afere. 

Veljković tvrdi da otkaz nije bio ništa drugo nego prikrivena odmazda zbog ukazivanja na postojanje korupcije ogromnih razmera.

Pominje i da je za kratko vreme protiv njega vođeno sedam disciplinskih postupaka, ali bez osnova za kaznu.

Atmosfera na poslu je postala nepodnošljiva i bilo je jasno da mu se sprema otkaz.

Opštinska uprava je pravilnikom o sistematizaciji ukinula Veljkovićevo radno mesto domara, ali nije prestala potreba za poslovima koje je on obavljao uz sve potrebne stručne kvalifikacije za  održavanje grejanja, elektro i vodovodnih instalacija i protivpožarne zaštita.

Za te poslove opštinska uprava je angažovala preduzeće "Flujid" i plaćala novčanu naknadu.

Poslove protivpožarne zaštite jedno vreme niko nije obavljao, a onda je vozač iz opštinske uprave poslat na stručnu obuku.  

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Borba protiv korupcije
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Vasilić: Postoji očigledna namera izvršne vlasti da ugasi Savet za borbu protiv korupcije

Beograd, 16. jun 2020. – U najkorumpiranojoj državi u Evropi, kao što je Srbija, postoji s…