Naslovna Politika Evropska unija Orbanov trijumf, zebnja građanskog društva

Orbanov trijumf, zebnja građanskog društva

7 min read
0
187
Viktor Orban

 Budimpešta, 10. april, 2018. – Mađarski premijer Viktor Orban je na parlamentarnim izborima odneo ubedljivu pobedu koja je obradovala druge evropske nacionaliste, ali i izazvala zebnju mnogih organizacija građanskog društva, nagoveštavajući nove sporove s Briselom.

Najviši evropski zvaničnici čestitali su Orbanu, uz poziv na očuvanje jedinstva EU i zajedničkih vrednosti.

Posle kampanje koja je bila otvoreno antiimigrantska, skoro konačni rezultati pokazuju da je Orbanova partija Fides osvojila gotovo polovinu glasova (48,8%). To će mu obezbediti dvotrećinsku većinu u parlamentu i neograničene zakonodavne mogućnosti da sprovede transformaciju te zemlje u ono što Orban zove "iliberalnu demokratiju".

U obraćanju pristalicama posle izbora 8. aprila, Orban je rekao da je pobeda, koja mu je donela četvrti mandat, dala Mađarima "mogućnost da odbrane sebe i da brane Mađarsku".

Desničarska partija Jobik osvojila je samo 19,3% glasova, zbog čega je njen osnivač i lider Gabor Vona podneo ostavku na mesto predsednika.

Posmatrači OEBS-a ocenili su da zbog "ksenofobične kampanje" i "medijske pristrasnosti" glasači nisu mogli da donesu odluku zasnovanu na potpunim informacijama. Javni servis je, prema njihovom mišljenju, "jasno favorizovao vladajuću koaliciju".

U međuvremenu su počele da pristižu čestitke mađarskom premijeru, koji sebe smatra čuvarem hrišćanske Evrope od "otrova" imigracije i "globalističke elite".

Poljski premijer Mateuš Moravjecki, čija je zemlja, kao i Mađarska, u sporu s EU zbog vladavine prava, poželeo je Orbanu uspeh "za Mađarsku i za Evropu".

Portparol predsednika Češke Milioša Zemana, takođe protivnika imigracije, pohvalio je "još jedan poraz dehumanizovane politike i medija mržnje".

Beatriks fon Štorh iz nemačke desničarske partije Alternativa za Nemačku izjavila je da je to bio "loš dan za EU i dobar za Evropu".

"Mađarska je glasala svojim srcem i svojom glavom, ignorišući pretnje iz Brisela", izjavio je predsednik italijanske desničarske Lige Mateo Salvini, koji bi mogao da bude novi premijer Italije.

Portparol predsednika Evropske komisije rekao je da će Žan-Klod Junker čestitati Orbanu u pismu i telefonskom razgovoru, ali uz upozorenje.

"EU je unija demokratija i vrednosti. Predsednik Junker i Komisija veruju da je odbrana tih vrednosti i principa zajednička dužnost svih zemalja članica bez izuzetka", saopštio je portparol Margaritis Šinas.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je u svojoj čestitki poručio Orbanu da računa na njega da će "igrati konstruktivnu ulogu u održavanju jedinstva u EU".

EU je pokrenula niz pravnih mera protiv Orbanove vlade zbog zakona o obrazovanju i o nevladinim organizacijama finansiranim iz inostranstva. Komisija je takođe pokrenula postupak pred Evropskim sudom pravde protiv Mađarske, Poljske i Češke zbog odbijanja da prihvate izbegličke kvote.

Analitičar Joakim Fric-Vaname iz nezavisne fondacije Bertelsman smatra da bi Orbanova pobeda mogla za Brisel da bude neprijatan predznak izbora za Evropski parlament 2019. godine.

"Već imamo gotovo trećinu poslanika koji su antievropski ili evroskeptični, od UKIP-a do Marin le Pen. Ako pogledamo rezutate u Italiji, Mađarskoj i Austriji jasno je da postoji veoma jaka antievropska struja koja će dominirati karakterom i temperamentom narednog Evropskog parlamenta", rekao je Vaname za agenciju Frans pres.

Orbanova partija Fides je član Evropske narodne partije (EPP), najveće grupe u Evropskom parlamentu. Njen član je i Hrišćansko-demokratska unija nemačke kancelarke Angele Merkel, pa neki kritičari smatraju da mu to daje političko pokriće u Briselu.

Lider EPP-a Manfred Veber čestitao je Orbanu na pobedi i rekao da se raduje "nastavku saradnje ka nalaženju zajedničkih rešenja za evropske izazove".

Nemačka kancelarka je takođe čestitala Orbanu, a njen portparol je rekao da uprkos razlikama Berlin želi da sarađuje "unutar evropskog okvira i vrednosti koje ih ujedinjuju", prenosi Euractiv.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Medijska koalcija: Vučić nastavlja da ugrožava bezbednost novinara i medijske slobode

Beograd, 19. oktobar 2018. – Koalicija novinarskih i medijskih udruženja smatra da j…